instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
creative

Bästa tipsen för att starta din egen bokklubb

Av: Metro Mode

Att dela tankar om böcker med sina kompisar tar läsupplevelsen till nya höjder. När Flora Wiström var redaktör på Metro Mode startade hon en bokklubb vid namn Book Club Babes. Här ger hon sina bästa tips för att starta en egen klubb tillägnad böcker, skitsnack och rödvin.

Varför ska jag starta en bokklubb?

1. För att det är SÅ givande/spännande/kul att dela en läsupplevelse med andra. Att få svar på frågor som uppstår under läsningens gång, att diskutera de olika karaktärerna och att jämföra olika reaktioner på boken.

2. För att det är nice att dricka rödvin en helt vanlig tisdag.

3. För att det är ett givet sätt att få nya vänner på, eller upprätthålla de vänskapsrelationer du redan har. Du kan exempelvis dra ihop ett gäng internetkompisar! Eller varför inte diskutera böcker över skype med en kompis som flyttat till en annan stad?

Hur många medlemmar är ett bra antal och vilka personer ska vara med?

– Vi är åtta personer. Det funkar bra, men jag skulle nog inte rekommendera att vara fler. Självklart går det att ha en bokklubb på bara två personer också, men det är alltid kul att få några fler infallsvinklar.

– När min kompis Alexandra sammanförde oss i bokklubben tror jag att hon utgick från vilka vänner hon har som är litteraturintresserade, men också vilka personer hon känner som skulle passa ihop. Jag kände bara två personer när vi hade vår första träff, men alla i vår bokklubb har liknande intressen och värderingar vilket gjorde att det bara dröjde någon enstaka träff innan vi blev bekväma i varandras sällskap. Men vi har upptäckt att vi tycker olika kring böckerna, vilket såklart är en fördel!

Hur kommunicerar vi med varandra mellan bokklubbsträffarna?

– Vi har en facebookgrupp där vi diskuterar datum, länkar relaterade artiklar och låtar som passar till boken vi läser eller bara snackar skit. Däremot har vi en oskriven regel att vi inte pratar om boken förrän på bokklubben, även om vi skulle träffas däremellan.

Hur ofta ska vi ses?

– Vi ses en gång i månaden, vilket är utmärkt. Sen hittar vi ibland på andra saker däremellan också. Går på teater, dricker öl, ser på film, bashar på snubbar, sådana saker.

Hur bestämmer vi vad vi ska läsa?

– Innan bokklubben kickade igång på riktigt så hade vi en planeringsträff där vi pratade om våra litterära preferenser och vad vi hade för förväntningar på bokklubben. Vi kom fram till att vi alla gillar böcker som inkluderar exempelvis samhällskritik och har ett vackert språk. Däremot är vi öppna för att läsa olika typer av böcker. En essäsamling ena gången, en roman den andra gången och prosalyrik den tredje, osv. Vi försöker också att läsa litteratur från olika världsdelar.

– Vi skriver upp alla de böcker som vi är sugna på på en lista, och sedan får alla personer tre röster var. Den bok som får flest röster blir det! Därför är det en god idé att liksom sälja in böckerna till varandra. Typ högläsa en kort recension och berätta vad boken handlar om så att de andra förstår varför de ska lägga en av sina röster på just den boken.

Behöver jag förbereda mig innan en bokklubbsträff?

– En bokklubb är inte en redovisning eller en plats där du ska bevisa hur påläst och intellektuell du är. En bokklubb ska vara kul! Jag brukar göra små vik eller skriva korta anteckningar under läsandets gång, men mest för att markera ut favoritpassager och eventuella frågetecken som kommer upp. Det kan även vara en bra idé att markera ställen som påverkat dig på olika sätt, om du exempelvis blivit arg, glad eller ledsen. Det brukar nämligen vara bra utgångspunkter för diskussion. Men jag går inte runt och funderar ut smarta saker att säga om boken eller läser en massa bokrecensioner innan bokklubbsträffen, utan vi improviserar på plats. Det ska vara lustfyllt, inte pressat!

Hur ser bokdiskussionen ut?

– Vi brukar börja med att ge var sitt betyg på boken, mellan 1-5 (halvnummer är tillåtna). Sen räknar vi ut medelvärdet. Utifrån de olika personernas betyg brukar diskussionen kicka igång. Om någon har upplevt boken som tråkig medan en annan person har upplevt boken som helt fantastiskt så vill en ju förstås prata om vad det är som gör att personerna känner så.

– Vi har ingen runda där alla får säga vad de tycker om boken, utan pratar fritt kring den. Men frågor som vi brukar prata om är exempelvis: Vem är er favoritkaraktär? Vad tycker ni om språket? Känns boken trovärdig? Störde ni er på något? Vad vill författaren förmedla med boken? Utöver det så kommer det ju alltid upp hundra tankar och frågor under samtalets gång, som varierar beroende på vilken bok vi har läst.

Tips från Sandra Beijer och Flora Wikström hur du hittar andra som vill bokklubba!

“Skriv en kontaktannons i kommentarerna vad du söker efter (en fikakompis, en bokcirkel, en ny bästis, en brevvän, en basist till bandet, en kompis i london etc etc, ni vet bäst), + var du bor och vem just du är. Glöm inte att skriva din mail direkt i kommentaren och inte bara i själva mail-fältet.

Och du måste ju inte skriva en annons om du inte vill, utan det går ju lika bra att bara läsa andras och höra av sig.

ps: oroa dig inte om din kommentar inte dyker upp på direkten, då har den råkat hamna i spamfiltret och jag godkänner den så fort jag kan! Detta gäller förövrigt typ jämt btw.”

 

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår