Är du en av alla gymnasietvåor som fick Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” i brevlådan i vintras? Eller har du kanske hört delar av hennes Tedx Talk i Beyoncés Flawless och känner lite extra feminismpepp? Miriam Kollberg jobbar som sakkunnig på Fredrika Bremer Förbundet, Sveriges första jämställdhetsförbund, och tycker att det finns mycket kvar att göra på jämställdhetsfronten. Här delar hon med sig av vad hon tycker är de fem viktigaste feministiska frågorna just nu:
Lika lön
Kvinnor arbetar gratis efter 15.57 varje dag och män får betalt till klockan 17.00. Så har det sett ut sedan 1980-talet. Genom att ständigt få mycket mindre för samma utförda arbete blir kvinnor fortsatt påminda om att vårt arbete värderas mindre än männens. De strukturella löneskillnaderna, alltså att yrken och branscher där fler är kvinnor värderas lägre och ger mindre betalt, leder också till ojämn ekonomisk fördelning.
Ojämställda pensioner
Prata pensioner är kanske inte det roligaste som finns. Men hur sjukt är det inte att 70 procent av alla fattigpensionärer är kvinnor? Många av dem har arbetat och betalt pensionsavgifter ett helt liv, för att sedan upptäcka att de måste klara sig på en pension under EU:s fattigdomsgräns.
Ökad intersektionalitet
Det är en massa maktordningar i samhället som leder till ojämställdhet, könsmaktsordningen är en. Men för att uppnå jämställdhet handlar det om att se hur diskrimineringar på en massa olika grunder, så som etnicitet, ålder eller klass, hänger ihop och förstärker varandra.
Individualiserad föräldraförsäkring
I familjer med en mamma och en pappa är det i mycket högre utsträckning mamman som tar ut föräldraledigheten och vabbdagarna. Detta i sin tur leder till sämre lön och pension för kvinnan och därför är det viktigt att föräldraledighetsdagarna delas ut lika.
Maskulinitetsnormen
Män står för drygt 90 procent av allt fysiskt utövat våld i världen. Ojämställdheten är farlig även för män och att växa upp i ett patriarkalt samhälle skadar även männen. Den kassa maskulinitetsnormen och macho-och våldskulturen är helt enkelt dålig och begränsande för alla.
Namn: Miriam Kollberg
Ålder: 29
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Jobbar som sakkunnig på Fredrika Bremer Förbundet
Största feministiska förebild: Gudrun Schyman!
Bästa citat: ”The truth will set you free, but first it will piss you off”, Gloria Steinem