Creative

Så råder du bot på din prestationsångest

”Den enda dåliga konstnären är den som inte låter sig själv skapa”. Louise Stigell har skrivit en text till oss kreatörer med bedövande prestationsångest. Hon håller vår hand när vi känner oss sämst i världen, och ger oss fyra budord för hur vi ska kunna överrösta vår självkritiska röst.

prestationsangest

Hej, kreativa person. 

Du som skriver, målar, fotograferar, bloggar, gör musik, bygger saker.
Du som lever för att skapa, uttrycka dig, beröra andra.

Du som ibland vaknar med en grå hinna över ögonen och en röst i huvudet som viskar:
“Titta så fina grejer andra skapar, varför kan inte du?” 
“Titta så smarta saker andra säger, vad har du att komma med?”
 “Titta så mycket alla andra hinner med, varför är du så lat?” 
“Du är obetydlig” 
“Du är värdelös.”
 “Du är pinsam.”

Du som paralyseras av kreativ prestationsångest, känner dig hopplöst medioker och funderar på att bara lägga av.
Lyssna på mig en stund.

Vi kreativa personer lider av samma hjärnspöken. Vi ser allt fantastiskt som andra skapar och vi vill inget hellre än att också kunna göra det. Vi tror oss ha potential och vi drömmer om att en gång nå den. Men vi får sån ångest ibland. Så dåligt självförtroende. Vi är livrädda för att göra bort oss. Livrädda för att slösa bort vår tid. Livrädda för att vara en “dålig konstnär”.

Sanningen: Det finns inga kreativa misslyckanden. Ingen tid som spenderats med att skapa är bortslösad. Och den enda dåliga konstnären är den som inte låter sig själv skapa.

Varenda kreativ person i världshistorien har någon gång känt som vi. De har också börjat från noll och varit pinsamt dåliga. De har också jämfört sig med andra. De har också varit nära att lägga ner hela skiten. Men de har fortsatt skapa.

prestationsangest

Skillnaden mellan en bra och en dålig konstnär: en bra konstnär skapar ändå.

Så här det är att leva ett kreativt liv. Varesig din konstform är musik, design, skönlitteratur, bloggande, dans, teater, silversmide, mode eller mat. Det kommer alltid att finnas de som “hunnit före”. Som är smartare, snyggare, yngre, mer produktiva, mer talangfulla, mer erfarna.

En bra konstnär skapar ändå.

Du kommer alltid att ha dagar då inspirationen är obefintlig och allt du rör vid blir till skit.

En bra konstnär skapar ändå.

Det är inte som att världen plötsligt fått fler talanger eller att alla andra plötligt blivit bättre. Vi har bara bättre tillgång till all världens alster. Vi öppnar browserfönstret och möts av en strid ström av andra människors polerade slutresultat. Vi tar in så många intryck att vi förlamas. Vi undrar hur vi någonsin ska kunna bidra. Om någon överhuvudtaget ska bry sig.

En bra konstnär skapar ändå.

Så nästa gång du sitter framför det tomma dokumentet, det vita arket, eller i den stora tystnaden, och känner ångesten krypa fram så har du två val:
Antingen slänger du upp händerna i luften och lovar dig själv att aldrig mer göra någonting om du inte kan göra det perfekt och bättre än alla andra. Du ger upp din kreativa hybris och nöjer dig med att leva ett anspråkslöst och tryggt liv.

Eller så tar du ett djupt andetag, slutar tråna efter det alla andra duktiga kreatörer gör, slutar jämföra dig, slutar fixera på resultat och framgång, riktar blicken mot det du håller på med och börjar skapa som en konstnär.

Fyra budord för oss kreatörer med prestationsångest:

1. Försök inte vara originell
Du är redan originell. Ingen annan har din unika kombination av erfarenheter och färdigheter. Ingen annan har din blick, din röst, ditt uttryck. Så vad du än tar dig för i kreativ väg så blir det originellt, varesig du vill eller inte. Alla kreatörer känner sig ointressanta och förvirrade i början. Det kan ta månader och år att treva sig fram till sin stil. Du hittar det lite mer för varje text du skriver, teckning du ritar, låt du komponerar eller projekt du genomför. Låt det få ta tid.

2. Andra aktörer är inte dina konkurrenter
De är dina kollegor, medsystrar och bröder. Nästa gång du ser en annan kreatör som är så jävla bra att du bara vill lägga dig ner och dö: inspireras istället. Testa att imitera deras stil. Låna element och gör din egen grej med dem. Stötta och lyft henne eller honom. Föreslå ett samarbete. Det är ingen tävling. Ingen kan ta din plats och du kan inte ta någon annans plats. Det finns utrymme för alla.

3. Ingenting skapar ur tomma intet
All konst bygger på sådant som redan skapats. Alla konstnärer stjäl, lånar, inspireras, bygger vidare, sätter sin egen prägel. Kreativitet handlar inte om att kläcka idéer ur ett vakuum. Kreativitet är att korsbefrukta, kombinera, göra något på sitt eget vis. Vi har berättat samma slags historier sedan urminnes tider, med samma förutsägbara dramatiska kurvor, samma ingredienser, samma arketyper. Har vi tröttnat på att läsa böcker eller kolla film och serier? Nope. Vi är människor. Vi kommer aldrig att tröttna på att höra nya berättelser, se ny konst eller testa nya saker.

4. Skapa av lust, eller inte alls
Skapa inte för att pleasa någon annan. Skapa inte för att “lyckas”. Skapa inte utav tävlingsinstinkt eller bekräftelsebehov. Skapa som ett experiment.
Skapa för att roa dig själv.
Skapa som meditation.
Skapa i smyg.
Skapa som en slags terapi.
Skapa av kärlek till någon du tycker om.
Skapa för att lämna världen lite mer intressant än du fann den.
Skapa för att du inte kan låta bli.
Skapa för att det är din förbannade rätt.
Skapa för din egen skull.

Av: Louise Stigell
Foto: Flora Wiström

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!