Hälsa

10 gröna flaggor i relationer

Vid det här laget är många av oss väl bekanta med röda flaggor att se upp för när man dejtar. Men hur vet man att en person har potential att vara en sund partner? Vi listar tio gröna flaggor att hålla utkik efter!

Under senare år har uttrycket röda flaggor blivit allt mer vanligt i sammanhang där man talar om kärlek och relationer. Med röda flaggor menas tecken på att en person är osund eller rentav farlig och därmed inte idealisk att inleda ett förhållande med.

Samtidigt talas det även om gröna flaggor, alltså tecken på att en person skulle kunna bli en bra partner. I Psychology Today listar Tyler Jamison, docent i mänsklig utveckling och familjestudier vid University of New Hampshire, tio gröna flaggor att vara medveten om:

1. Tillit

Tillit är själva grundförutsättningen för intimitet i en relation. När vi blottar oss själva – exempelvis delar med oss av våra djupaste rädslor, eller är fysiskt intima – måste vi kunna lita på att vår partner kommer bemöta oss med kärlek och omtanke.

Även om tillit är en känsla så måste den backas upp av handling: lägg märke till när någon visar sig vara värd tillit, baserat på vad de gör (eller inte gör).

2. Respekt för gränser

När vi sätter en gräns – oavsett om det handlar om något som skrämmer, irriterar eller gör oss upprörda – är det viktigt att detta tas emot med respekt. En bra partner reagerar på gränser genom att förändra sitt beteende utan att klaga eller argumentera.

3. Kommunikation

I ett sunt förhållande går det att ha svåra samtal utan att någon tappar humöret – eller åtminstone, samtal där man lyckas lugna ner sig själv om det hettar till och sedan kan återvända till ämnet med ett öppet sinne.

En partner som kan kommunicera kring komplexa känslor och problem, eller sina egna tillkortakommanden, på ett öppet och empatiskt sätt är helt klart en grön flagga. Men även om din partner kanske har lite svårt för just detta så kan det också vara ett gott tecken om det finns en vilja att lära sig att bli bättre på att kommunicera på ett sunt sätt.

4. Känsloreglering

Även om vi inte alltid kan styra över våra känslor så kan vi lära oss känsloreglering, det vill säga att hantera våra känslor på ett sunt sätt.

I en vuxen relation är det rimligt att förvänta sig att ens partner är kapabel att känna ilska utan att det går ut över andra, samt har förmågan att hantera sin stress och oro – och tar hjälp av en terapeut när känsloreglering inte är möjlig. En person som har tränat upp sin förmåga och har strategier för att hantera svåra känslor är sannolikt en bra partner.

5. Självständighet

Visst är det helt normalt att partners förlitar sig på varandra för att få vardagen att fungera. Samtidigt är det viktigt att båda parter i en relation bibehåller en del av sin självständighet. Att då och då ta sig tid att umgås med sina egna vänner, ha ett jobb som man bryr sig om och egna intressen är inte endast en grön flagga – faktum är att det hjälper till att bygga ett starkare romantiskt förhållande.

6. Förmåga att ta ansvar

Sunda vuxna tar ansvar för både sig själva och sina handlingar. I en relation innebär detta att be om ursäkt när man begår ett misstag, samt att ta ansvar för den roll man själv spelar i oenigheter.

7. Skratt

Att hitta en partner som får en att skratta står högt upp på mångas önskelista. Det är betydelsefullt att kunna skratta tillsammans – inte minst för att skratt hjälper till att ta udden av spända situationer. En person som kan skratta med dig – men aldrig åt dig – är sannerligen en grön flagga.

8. Förmåga att växa som person

De allra bästa relationerna gör oss till bättre människor. Därför är det en grön flagga om du gillar den person du är när du är tillsammans med din partner. Lockar de fram dina bästa sidor? Känns det som att de gör att du förändras på ett positivt sätt? Detta innebär inte att din partner aktivt försöker förändra dig, utan snarare att deras perspektiv berikar ditt liv.

9. En positiv inställning till andra

En partner som förlåter snedsteg och ser det bästa hos andra istället för att fokusera på deras brister är helt klart en grön flagga. I ett sunt förhållande förutsätter båda parter att den andra gör sitt bästa i varje given situation.

Notera dock att ovanstående inte bör förväxlas med att ursäkta ett dåligt eller destruktivt beteende.

10. Samarbete

Livet är fullt av utmaningar och oavsett hur sammansvetsat ett par är kommer det alltid uppstå situationer i en relation som kräver svåra samtal. Därför är det en grön flagga när en person tar sig an dessa utmaningar med en “vi mot världen”-attityd. De starkaste paren samarbetar för att lösa problem istället för att betrakta varandra som ett problem.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!