10 nyttiga basvaror alla som vill äta hälsosamt borde ha i sitt kylskåp och frys
Nu är det det dags! Din kropp behöver mer energi, du vill ha bättre träningsresultat och är trött på samma gamla: “Jag har ingenting hemma så det blir filmjölk till middag – igen”. Det är här du ska börja, rensa ut det gamla och fyll på med nytt.
Vi listar tio näringsrika och smarta varor som du alltid bör ha i kylen och frysen. De kommer hjälpa dig att välja rätt även när du är trött, stressad och behöver energi direkt.
Citron
Pressa citron i ditt vatten eller te för en frisk smak. Att börja dagen med ljummet vatten med citron och ingefära smakar både gott och är välgörande för kroppen. En liten skvätt citronsaft piffar dessutom upp de flesta maträtter. Se till att alltid ha några stycken på lut i kylen!
Avokado
Fullproppad med nyttiga fetter, vitaminer, mineraler, protein och fibrer – avokadon är en riktig superfood som passar till det mesta. I salladen, på smörgåsen, i smoothien eller som den är. Och vi behöver ju inte ens nämna hur gott det är med en riktigt mogen gröning… För att avokadon ska mogna snabbare, lägg den i en brun papperspåse tillsammans med ett äpple eller banan.
Babyspenat
Med en påse babyspenat i kylen har du alltid ett nyttigt komplement till dina middagar. Släng lite på grytan, omeletten, eller soppan för en dos järn, A-vitamin och andra näringsämnen. En enkel sallad med babyspenat, körsbärstomater lite mozzarella och en vinägrett går inte heller av för hackor.
Frysta grönsaker
Finns det något smidigare än att ha några påsar med grönsaker i frysen, de håller länge och boostar dina middagar med näring. Forskning visar till och med att frysta grönsaker kan behålla näringen bättre än färska. Så bunkra upp med ärter, broccoli, blomkål – eller varför inte avokado, som också funkar att frysa.
Ägg
Med ägg i kylen har du alltid en bra och proteinproppad bas till såväl fruksot, lunch som middag. Det är dessutom ett livsmedel som går att variera i mängder! Koka ett gäng i början av veckan och lägg i en burk i kylen. Ta med dem till jobbet eller ha ett i väskan där det klarar sig bra även om det dröjer någon timme innan du äter. En enkel middagsomelett går både snabbt att tillaga och kan toppas med tomater, paprika, spenat, fetaost och keso. Skivat ägg på en grov smörgås eller en äggröra med tonfisk, tomat, majonnäs och lite kryddor är andra goda exempel.
Laxbitar eller annan fryst fisk
Färsk fisk smakar visserligen ofta godast, men att alltid ha en laxbit i frysen räddar många trötta eftermiddagar då middagskreativiteten är lika med noll. Låt bitarna tina, lägg dem sedan på en oljad plåt i ugnen på 175 grader i knappt 15 minuter. Krydda med favoritkryddorna eller bred på lite pesto innan tillagningen.
Hummus
Mixa kokta kikärter, citronsaft, lite vitlök, olivolja, spiskummin och salt som du förvarar i en burk i kylskåpet. Dippa grönsaksstavar som mellanmål eller ha hummusen som tillbehör till din lunch- eller middagsrätt. Proteinrikt och mättande!
Nötsmör
Satsa på den naturella varianten som du antingen fixar själv genom att mixa nötter och eventuellt lite salt, eller köper färdig på burk. Välj till exempel jordnöt, mandel, cashew, hasselnöt eller blanda flera olika sorter. Perfekt att klicka på äppelskivor, råriskakor eller i smoothien för bra protein, fetter, vitaminer och mineraler. Nötter är väldigt energirika så det behövs ingen stor mängd för att ge en bra mättnadskänsla.
Oliver och paprika
Det är fredagseftermiddag och du vill fira in helgen med något gott att drick med tilltugg. Du lagar lördagsmiddag och är sugen på något snacks medan du fixar i köket. Lägg ett gäng goda oliver i en skål och skär upp krispiga paprikastavar. Perfekta snacks!
Frysta bananer
Skiva upp några bananer och frys in matlådor, då har du basen till godaste glassen redo! Det enda du behöver göra innan servering är att mixa bananskivorna med en liten skvätt vatten till en glassliknande konsistens. Du kan även blanda ner frysta bär och mango och smaksätta med till exempel kakao. Enkelt och så gott! Här är 5 urgoda och enkla recept på bananglass >>
KÖP