Hälsa

10 tips för att bli av med nattångest

Det finns få saker som kan kännas så ensamma och utelämnande som att lida av nattångest. Trots att du har försökt göra allt rätt innan du går till sängs dyker den upp och knackar dig på axeln. Nedan delar vi tio tips till hur du kan hantera de jobbiga tankarna som tenderar att dyka upp när vi bara vill få somna i lugn och ro.

Foto: Shutterstock

Trots att du gjort allt rätt har du fortfarande svårt att somna på kvällen. Jobbiga tankar och stress kopplar sitt grepp om dig och det är omöjligt att ta sig ur. Känner du igen dig? De flesta av oss kämpar i perioder med nattångest men sömnen är viktig för att vi ska fungera som bäst, och det finns flera saker du kan ta till om du kämpar mycket med ångest och stress som slår till på kvällstid och på natten. Spana in tipsen här nedan!

10 tips för att bli av med nattångest

  • Överväg terapi

Kognitiv beteendeterapi kan vara mycket effektivt för att behandla sömnångest. Det går ofta ut på att förstå hur patienten tänker på sömn och hjälper att omforma negativa tankar om sömn till att istället lära dig att undvika det som utlöser ångest inför sänggåendet. Det kan också handla om att reglera andningen, sänka hjärtfrekvensen och fokusera uppmärksamheten på rätt saker.

  • Ge dig själv ett pep-talk

Beroende på hur allvarlig din sömnångest är kan du försöka möta rädslorna inför att gå till sängs. Acceptera ångesten och oron och säg till dig själv att du har en bra förmåga att somna och alla möjligheter att få en bra och tillfredsställande sömn.

  • Lägg telefonen i ett annat rum

Att hålla elektronik borta från sovrummet är ett utmärkt sätt att minska stimulans från digitala medier, men också att slippa det starka ljuset från skärmar som kan rubba trötthet och sömn. Lämna telefonen i ett annat rum och satsa på att läsa en bok, kanske lite poesi, innan det är dags att sova.

  • Skapa en kvällsrutin

Skapa en trygg och behaglig kvällsrutin som sänker pulsen och får kroppen att associera till sömn. Avsätt minst 30 minuter för att varva ner. Ta en dusch, gör en hudvårdsrutin, meditera och läs sedan en bok tills du är redo att sova.

  • Meditera

Meditation kanske inte är för alla, men en sömnmeditation kan vara anmärkningsvärt effektiv. Med hjälp av en regelbunden meditationsövning kan du sänka stressen och ta kontroll över ångesten. Testa att börja med en guidad sömnmeditation, det finns många bra och effektiva meditationsappar som kan hjälpa dig att komma igång.

  • Pröva andningsövningar

Andningsövningar är också förvånansvärt effektiva när du ska ta dig på bästa sätt till drömlandet. Med hjälp av andningsövningar blir du betydligt mer avslappnad och har lättare att hantera påträngande ångesttankar och stress.

  • Ta en promenad

Träning är också en mycket effektiv vän mot nattångest. Det finns nästan inget bättre sätt att minska stressnivåerna, och det behöver inte vara intensivt. En 25 minuters promenad före läggdags kan hjälpa dig att lugna de oroliga tankarna.

  • Håll dig till ett schema

Gå och lägg dig samma tid varje dag, och stig upp samma tid, även under helgerna. Att hålla sig till hyfsat strikta sovtider gör att kroppen lättare anpassar sig och bra och tydliga rutiner kan också motarbeta ångesten.

  • Kolla inte på klockan

När du har svårt att somna på grund av din nattångest, undvik att titta på klockan. Inget gott kan komma ur det. Detta kommer enbart leda till ökad stress och press att somna. På så sätt kan du enkelt undvika extra och onödig ångest.

  • Stanna i sängen

Det är helt normalt att vakna till mitt i natten, och de flesta somnar om inom några ögonblick. Om du inte gör det, få inte panik. Så länge du inte behöver gå på toaletten är det bästa rådet här att du stannar kvar i sängen. På så sätt fortsätter du att hålla pulsen lugn och i viloläge, något som gör det lättare att somna om.

Källa: Glamour

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!