Hälsa

11 minuters promenad om dagen minskar risken för tidig död, enligt ny forskning

Har du inte tid att träna? Då har vi glädjande nyheter: forskare tror nämligen att lite så lite som elva minuters promenad om dagen kan göra stor skillnad för hälsan, det skriver Today.

Foto: Alamy

Den där korta promenaden eller cykelturen till jobbet kan ha en större inverkan på hälsan än du kanske tror, det visar en ny brittisk studie.

“Hoppas kunna motivera folk”

De nya rönen baseras på analyser av data från 196 studier, som totalt innefattar 30 miljoner deltagare. Rönen pekar på att elva minuters fysisk aktivitet om dagen (motsvarande cirka 75 minuter per vecka) såsom en snabb promenad, dans, cykling, tennis eller vandring kan ha en markant inverkan på hälsan. Den typ av motion som avses beskrivs som “måttligt intensiv”, vilket innebär att pulsen ökar utan att man blir andfådd.

Enligt Today rapporterar forskare i British Journal of Sports Medicine att ovanstående kan minska risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar med 17 %, risken att drabbas av cancer med 7 %, och risken för tidig död med 23 %.

Studiens författare menar att personer som har en stillasittande livsstil är de som framförallt skulle tjäna på att röra på sig mer i vardagen:

“Våra resultat är uppmuntrande för de som för tillfället ägnar sig åt väldigt lite aktivitet; det gör verkligen en stor skillnad för din hälsa om du bara lyckas göra lite grann, så vi hoppas att det kan motivera folk att röra på sig”, säger Søren Brage som är medförfattare till artikeln och chef för Physical Activity Epidemiology Group vid Cambridges universitet.

Brage noterar att det visserligen är bra att utföra mer intensiv träning än den som studien fokuserar på, men detta inte är möjligt för alla. Däremot är exempelvis en promenad både realistiskt och säkert för de flesta.

“Fysisk aktivitet handlar inte bara om att svettas på gymmet”, säger han. “Det är bredare än så och innefattar även att promenera eller cykla till jobbet… att bara ta sig upp och använda de stora musklerna i benen, att röra på sig för att stimulera metabilismen – det är så vi är designade, och om vi inte använder våra muskler så tynar de bort.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!