Hälsa

15 minuters målande mer effektivt än att uttrycka känslor när du mår dåligt

Att distrahera sig själv från negativa tankar – i stället för uttrycka alla känslor kring situationen – är ett effektivare sätt att förbättra humöret. Åtminstone om du använder färgpennor.

rita_ma_battre_980Foto: Unsplash
Källa: Psychology Today

Målarböcker för vuxna har på kort tid seglat upp som en populär mindfulness-trend. Enkelt förklarat gör färgläggningen av olika bilder och mönster att du håller dig i nuet på ett avstressande sätt vilket skapar en skön må-bra-effekt i kroppen, oavsett vilket betyg du fick på bildlektionerna i skolan.

Färgpennorna kan dessutom användas som ett kraftfullt verktyg för att må bättre när du har en riktigt dålig dag, enligt ny forskning från Brooklyn College som publicerades i augustinumret av Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts. Forskarna bad 40 collegestudenter att tänka på en riktigt ledsam händelse i deras liv. Genom olika tanke- och känsloövningar fick de fokusera på att mentalt försöka återuppleva den valda situationen.

Därefter fick deltagarna rita i 15 minuter. Ena gruppen fick instruktioner om att uttrycka sina känslor kring den tråkiga händelsen medan den andra gruppen skulle måla något som inte alls var kopplat till situationen, till exempel sina skor. Samma sak upprepades under fyra dagar i följd. Gruppen som ritade för att distrahera tankarna bort från det negativa förbättrade sitt humör avsevärt mer än de som ritade i ett försök att uttrycka sina negativa känslor.

– Att tänka på annat än de negativa känslorna är mer effektivt än att ventilera dem. Femton minuters ritande räcker för att få en positiv effekt på ditt dåliga humör, säger assisterande professor Jennifer Drake, som ledde forskarteamet.

Så för att snabbt och enkelt må lite bättre dagar du känner dig nere: Plocka fram papper och färgpennor, fokusera på det du ritar och försök på så sätt att tänka bort negativa känslor och tankar du haft tidigare under dagen. Välj att rita ett känslomässigt neutralt objekt, eller fyll i ett färdigt mönster i en målarbok. Syftet är att du ska rita något som tar fokus från ditt dåliga humör – 15 minuter räcker!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!