20 livsmedel med mycket protein för dig som är vegan eller vegetarian
Säg protein och många tänker kött, kyckling, fisk, ägg, mejeriprodukter och andra animaliska livsmedel, men du som är vegan eller vegetariankan såklart också få i dig tillräckligt med de här viktiga byggstenarna genom att välja vegetariska proteinkällor.
Protein är ett viktigt energigivande näringsämne som behövs för att bygga upp cellerna i kroppen. De brukar kallas kroppens byggstenar och ingår i kroppens alla vävnadsceller (tex våra muskler!). Dessutom består hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret av proteiner. Kort sagt, kroppen behöver protein men du måste inte vara varken köttätare eller äta mejeriprodukter för att få i dig tillräckligt, det finns massor av proteinrika livsmedel i växtriket.
Här listar vi 20 exempel, där proteinmängden anges per 100 gram av livsmedlet. För att sätta siffrorna i perspektiv så innehåller till exempel kyckling 27 gram protein per 100 gram kött.
1. Sojabönor
36 gram
2. Jordnötter
26 gram
3. Pumpafrön
25 gram
4. Röda linser
24 gram
5. Solrosfrön
23 gram
6. Mandlar
21 gram
7. Chiafrön
21 gram
8. Kikärter
19 gram
9. Ekologisk tempeh
19 gram
10. Cashewnötter
18 gram
11. Quinoa
14 gram
12. Havrekross
14 gram
13. Ekologiska majskolvar
9 gram
14. Svarta bönor
8 gram
15. Ekologisk tofu
8 gram
16. Limabönor
8 gram
17. Kokt vildris
4 gram
18. Spenat
3 gram
19. Broccoli
3 gram
20. Brysselkål
3 gram
Källa: USDA.gov, Livsmedelsdatabasen, www.rodalesorganiclife.com
Foto: Unsplash