3 nyttiga recept på våfflor, pannkakor och pizza
Den 1 januari är den dagen på året då allra flest väljer att lägga pizza på tallriken, för det smakar ju grymt gott efter en lång festnatt! Men om du precis har lovat dig själv att inleda året lite nyttigare eller helt enkelt är mer sugen på ett hälsosammare alternativ, testa då något av de här tre recepten.
Nedan hittar du recept på fräschaste pizzan (hemligheten: blomkålsbotten!), mättande våfflor med zucchini, potatis och halloumi och bananpannkakor som du kan toppa med allt möjligt gott.
Blomkålspizza
Ingredienser:
1 mediumstort blomkålshuvud
1 dl riven ost (tex. hälften mozzarella/hälften parmesan)
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Dela upp blomkålen i mindre buketter.
2. Kör buketterna tillsammans med vitlöksklyftorna i matberedaren/mixern tills du får en deg-liknande konsistens.
3. Häll ner den rivna osten och ägget och mixa igen.
4. Platta ut den färdiga degen på en pizzasten eller på en plåt med bakplåtspapper.
5. Förgrädda pizzabotten på 225 grader i ca 10 minuter tills den blir gyllenbrun.
6. Toppa den förgräddade bottnen med en god tomatsås och några skivor mozzarella och sätt in i ugnen igen tills osten har smält. Basilikabladen är pricken över i – och du har en supergod och enkel pizza.
Fotograf: Foodjunkie/Metro Mode
Bananpannkakor
3 personer
Ingredienser
5 dl havremjölk
4 dl havregryn
3 bananer
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
Kardemumma
Gör så här:
1. Mixa havregrynen till ett fint mjöl.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop.
3. Stek i massa olja på medelhög värme (ca 1 dl smet per pannkaka).
Fotograf: Flora/Metro Mode
Potatis, zucchini- och halloumivåffla
Ca 3 våfflor
Ingredienser
8 kokta potatisar
1 zucchini
1 halv halloumiost
Gör så här:
1. Skala den kokta potatisen. Riv zucchinin ner i en ren kökshandduk och pressa ur all saft. Riv halloumin och blanda med potatisen och zucchinin.
2. Knäck i ett ägg, salt och peppar. Mixa allt till en smet.
3. Grädda i våffeljärnet. Servera med till exempel kesella, persilja och chiliflingor på.
Fotograf: Foodjunkie/Metro Mode