instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

3 saker du behöver veta om destruktiva relationer

Av: Metro Mode

Misstänker du att du själv eller någon närstående lever i en destruktiv relation? Här förklarar experten vad som kännetecknar ett destruktivt förhållande – och hur du tar dig ur det.

Foto: Unsplash

Hur vet man om en relation är skadlig? Relationsexperten Charlotte Sander berättar för Modette om varningstecknen att se upp för och hur du kan gå till väga för att ta dig ur ett förhållande som inte är bra för dig. Här är tre saker som du behöver veta om destruktiva relationer.

1. Så vet du om din relation är destruktiv

Ett tecken på att en relation kan vara skadlig är att det inte finns en jämn fördelning av praktiska eller/och känslomässiga måsten. Med andra ord, du ger långt mer än du tar. Fundera på vad du faktiskt får ut av din relation:

“Något som kan märkas är att du saknar att bli lyssnad på och bli sedd av din partner. När du blir den i relationen som ger och ger utan att få någon bekräftelse tillbaka. Då kan det vara dags att fundera kring vad relationen faktiskt ger. Du ska inte behöva känna att du blir dränerad på energi med den partner du valt att leva med”, säger Charlotte till Modette. 

2. Så tar du dig ur en destruktiv relation

Om du vill försöka ta dig ur en skadlig relation så finns det några saker att hålla i åtanke:

“Det är inte alltid så lätt att ta sig ur relationen, för även om man vet att den är destruktiv är det fortfarande den relationen som känns som hemma. Det kan vara bra att vända sig till någon i ens närhet som du har förtroende för. Försök att sätta ord på vad det är som inte fungerar och förklara hur det känns, så personen förstår situationen”, säger Charlotte.

3. Så hjälper du någon som lever i en destruktiv relation

Det kan vara svårt att veta hur någon annans relation ser ut, men några tecken på att en person befinner sig i ett destruktivt förhållande kan vara:

Om en närstående befinner sig i en skadlig relation, försök att lyssna utan att komma med tips eller koppla till dina egna erfarenheter:

“Den som behöver stöd behöver just bara stöd. Akta dig för att pressa eller stressa hen att ta ett beslut eller att öppna upp sig. Ofta kan det vara känsliga och väldigt personliga saker den ska berätta om”, säger Charlotte.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår