Hälsa

Tittar du på TikTok innan du somnar? Så påverkas dina drömmar

Är du en av de många som scrollar på TikTok eller Instagram strax innan du lägger dig? Om du har haft lite väl underliga drömmar på senaste tiden så kan detta vara anledningen. Här reder vi ut vilken effekt scrollandet har på sömn och drömmar.

Foto: Pexels

Belöningssystemet aktiveras

Att scrolla på TikTok innan läggdags påverkar din sömn mer än du kanske tror. Först och främst så kan appar som TikTok och Instagram göra att du får mindre sömn. Den här typen av appar är designade för att få oss att använda appen så mycket som möjligt och scroll-funktionen är en viktig del i detta.

Anledningen till att det är så svårt att sluta scrolla när man väl satt igång är att varje gång vi går till nästa video så frigörs dopamin i hjärnan. Dopamin är en signalsubstans som spelar en viktig roll i hjärnans belöningssystem och varje gång vi hittar en video som vi gillar blir det alltså som en belöning för oss. Många menar att appar som TikTok och Instagram därför är som en drog, de framkallar ett beroende.

Den inre klockan sätts ur spel

Men detta är inte den enda anledningen till att dessa appar påverkar vår sömn. Ljuset från mobilen kan även sätta vår inre klocka ur spel. Vår inre klocka håller hjärnan och kroppen synkroniserade med solen, men denna kan ställas fram eller tillbaka beroende på när och hur vi exponeras för ljus. Det blåa ljus som kommer från mobiltelefoner har en extra stark effekt på oss och därför kan användning av mobiler före läggdags påverka vår dygnsrytm.

Intensiva drömmar

Så, du har gått och lagt dig sent eftersom du har ägnat de senaste timmarna åt att scrolla på TikTok. Detta gör att du får mindre sömn, men själva sömnen påverkas väl inte för det? Jo det gör den faktiskt, och detta på ett potentiellt mardrömslikt sätt. Studier visar nämligen att när vi sover mindre så tenderar vi att drömma mer. Inte nog med det, våra drömmar har även en tendens att bli mer intensiva.

Det finns ytterligare en faktor som avgör hur stor sannolikhet det är att TikTok-videor nästlar sig in i dina drömmar – hur starkt påverkad du blir känslomässigt av innehållet som du tittar på. En teori om vilken funktion drömmar fyller är att de tillåter oss att bearbeta de känslomässiga aspekterna av olika upplevelser, och för vissa är scrollandet mer känslosamt än för andra.

Inte bara underhållning

För många är TikTok mer än underhållning. Appen har blivit ett populärt forum för alla möjliga ämnen och ett sätt att finna gemenskap med likasinnade. Till exempel finns det gott om videor som informerar och utforskar allt från ADHD till depression. Ju starkare anknytning vi har till innehållet som vi tittar på strax innan vi ska sova, desto större är sannolikheten att våra drömmar handlar om det vi tittat på.

Vi kan alltså räkna med att den där timmen som du scrollar på TikTok strax innan läggdags påverkar din sömn och dina drömmar på fler sätt än du kanske tror. Så om du inte har lust att drömma mardrömmar om den där Squid Game-videon så råder vi dig att läsa en bok innan läggdags istället.

Läs även:

Så blir du en morgonmänniska – 11 tips för morgontrötta.

10 tecken som visar att du sover på tok för lite.

7 enkla tips som får dig att somna snabbare.

Källor: Läkartidningen, Bustle

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!