Hälsa

4 enkla tips – så undviker du att känna dig stressad under semestern

Semestertiderna är här och visst är det skönt att koppla av och vara ledig. Studier har visat att var femte svensk känner sig inte utvilad efter semestern och 80 procent tänker på jobbet när de är lediga. Så det råder ingen tvekan om att vi behöver råd för att varva ner och undvika stressen.

semester-stress-minska-Foto: Unsplash

Det är under semestern som vi ska varva ner och ha tid för återhämtning. En chans till att släppa jobbet och stressen för en stund. Ibland är det dock inte så enkelt, i värsta fall kan stressen bli värre under semestern. Inte på grund av jobbkrav utan kraven på att semestern ska vara den bästa någonsin och du ska hinna med så många saker. Dessutom kanske du kollar jobbmejlen och tar emot jobbsamtal. Här hittar du fyra saker du kan göra för att bli så mentalt utvilad som möjligt när du är ledig.

1. Planera in dagar för ingenting
De första dagarna kan vara bra att låta vara tomma. Stanna upp och ta tid till att läsa en bok, ligga på soffan eller ta en lugn promenad. Dessa dagar ska vara helt fria från prestationer. Se också till att ha några såna här dagar inplanerade längre fram.

2. Sänk dina förväntningar
Detta är den viktigaste punkten. Förväntar du dig att den här semestern kommer vara den bästa någonsin kommer den inte bli det. Eller du kommer bara känna dig stressad över att leva upp till förväntningar du skapat i ditt huvud. Sänker du istället dina förväntningar har du inte så mycket att leva upp till eller att bli stressad över.

3. Prioritera
Ingen människa hinner göra tusen saker under en semester, vi har bara ett visst antal dagar. Så innan du går på semester, bestäm vad du vill göra. Vad är viktigast för dig att hinna med? Kanske vill du helst av allt vara i en stuga och inte göra någonting, eller vill du åka runt och upptäcka Sverige och hälsa på dina föräldrar. Gör en topplista över det du vill göra. Då får du också en lättare översikt, men se till att inte planera för mycket (se punkt 1).

4. Koppla bort sociala medier och mejl
Sociala medier är en stor källa till stress, har du en tendens att alltid kolla Instagram och Facebook? Känner du stress och avundsjuka av att se personer i ditt flöde ha den ”perfekta” semestern? Då ska du ta och radera dina sociala medier under semestern, eller i alla fall planera in tider då du får titta. Ta också bort jobbmejlen så du inte kan känna dig frestad att kika eller svara på något jobbrelaterat.

Källa: Expressen/Svd

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!