Hälsa

5 enkla stretchövningar som hjälper dig att överleva långflygningen

Foto: REX / Unsplash

Det enda som står mellan dig och din efterlängtade semester är en flygresa – och den här gången har du bestämt dig för att inte behöva stappla ut från planet både stel, uttorkad och glåmig.

Här är tipsen och övningarna som gör din långflygning till en härligare och mer hälsosam upplevelse för kroppen – så att du kan påbörja resan på bästa möjliga sätt!

Rör på dig innan
Försök att planera in en promenad, löprunda eller ett styrkepass innan du åker till flygplatsen. Då kommer du kunna slappna av bättre och bli mindre rastlös på flyget.

Stödstrumpor
När du väl sitter på planet så mår dina ben mycket bättre om du trär på ett par stödstrumpor. Kanske inte det snyggaste plagget som finns, men du behöver ju faktiskt bara ha dem när du sitter på flyget. Strumporna klämmer åt kring vaderna och gör det lättare för kroppen att pumpa upp blodet från benen till hjärtat. Bra för blodcirkulationen och för att motverka svullna fötter och stumma vader. Undvik också att sitta med korsade ben, det försämrar cirkulationen i benen.

Drick vatten
Kabinluften är torr så du behöver fylla på med vätska regelbundet. Tänk lite och ofta hellre än att du klunkar i dig en hel liter på en gång. Kroppen tillgodogör sig vätskan bättre då, och du behöver inte springa på toaletten lika ofta (vilket i och för sig är bra för att få röra på kroppen…!).

Fuktspray
Av samma anledning som ovan så är det även bra att hålla huden fuktig. En ansiktsmist är både återfuktande och ger en skön uppiggande effekt. Tänk bara på att ta med en liten flaska så att den inte fastnar i säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Nackkudde
Alla har vi någon gång somnat med huvudet i en mindre fördelaktig position (hej nackspärr!). Gör i ordning ett litet flygkit med en uppblåsbar nackkudde, sovmask och öronproppar som du lägger i väskan, redo att plockas med när det vankas långflygning.

Sist – men definitivt inte minst: Stretcha och rör på kroppen!
Ställ dig upp med jämna mellanrum, gör ett gäng benböj och promenera några gånger upp och ner i gången. Tolv timmar i ett flygplan förvandlar vem som helst till en stel pinne.

Kolla in bildspelet för fem enkla stretchövningar som du kan göra på flygplanet för att undvika en stel och ömmande kropp. Trevlig resa!

Stretchövningar till långflygningen

Stretchövningar till långflygningen

Fotstretch

1.) Sträck vristerna och gör cirkulerande rörelser med fötterna. 2.) Pressa hälarna i golvet och stretcha foten med tårna pekande uppåt. Växla mellan att pressa tår och trampdynor i golvet och att lyfta hälarna.

Nästa bild
Stretchövningar till långflygningen

Stretchövningar till långflygningen

Sittande överkroppsrotation

Andas in och lyft armarna rakt ut åt sidan med nittio graders vinkel i armbågsleden. Andas ut och rotera överkroppen mot höger så långt det går. Andas in tillbaka till mitten och andas ut när du roterar mot vänster.

Nästa bild
Stretchövningar till långflygningen

Stretchövningar till långflygningen

Örnarmar

Sträck armarna rakt ut framför dig i axelhöjd med hand atorna mot taket. Korsa höger överarm över vänster. Böj armbågarna och kom med fingertopparna mot taket så att handryggarna ligger mot varandra. Om det går, vrid underarmarna runt varandra så att vänster hand eller fingrar hamnar i höger handflata. Lyft armbågarna till axelhöjd och sträva med fingertopparna mot taket. Upprepa sedan på andra sidan.

Nästa bild
Stretchövningar till långflygningen

Stretchövningar till långflygningen

Skjut rygg

Knäpp ihop händerna framför dig i axelhöjd, sträck armarna så långt framåt du kan och titta snett neråt. Skjut rygg och låt skulderbladen gå isär.

Nästa bild
Stretchövningar till långflygningen

Stretchövningar till långflygningen

Höftböjare med sidostretch

Passa på när du står i toalettkön! Ta ett stort kliv bakåt med höger ben och sjunk ner i ett utfallssteg. Sträck ut höftböjaren på höger sida och sträck samtidigt höger arm rakt upp och åt vänster. Gör sedan samma sak med vänster ben.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!