Hälsa

6 hälsosamma fördelar med att gå upp en timme tidigare på morgonen

Vi är snart inne i årets mörkaste period och det har aldrig känts så svårt att komma upp ur sängen på morgonen. Hur är det ens möjligt att du bara några veckor tidigare lyckades kravla dig upp innan tuppen, varje morgon? Bara lugn, det finns sätt att känna sig piggare på.  Läs de här punkterna med sex superbra fördelar med att gå upp lite tidigare på morgonen, så kommer du snart att med glädje ställa klockan i god tid!

Foto: Unsplash

1. Bocka av checklistan

Med alarmet ställt en timme tidigare än vad du egentligen behöver för att komma i tid till jobbet så hinner du bocka av ett gäng snabba – men kanske ruskigt tråkiga – sysslor redan innan dagen drar igång. Betala räkningar, sortera tvätten som torkat under natten och sortera pappren på skrivbordet – för att inte tala om att morgonträna! Det betyder att du slipper göra de här sakerna när du kommer hem från jobbet, vilket ger mer tid på kvällen för andra saker eller skön återhämtning. Tänk vilken skön känsla att bocka av ett helt gäng med punkter på din to-do-lista redan på morgonen!

2. Ta vara på “gyllene timmen”

Den gyllene timmen är ett uttryck för den tid på dygnet då du är som mest produktiv. Tiden skiljer sig från person till person, men många upplever att det är just under morgontimmarna som de mest kreativa idéerna föds. Kanske är din “gyllene timme” till och med före den tid då du vanligtvis brukar vakna? Testa att sätta klockan tidigare några dagar och se om du upplever en skillnad?

3. Sätt tonen för dagen

Det är inte direkt raketforskning, men tåls att upprepas ändå: Om du har mer tid till att komma i ordning på morgonen, så är det större chans att du stänger ytterdörren bakom dig i god tid innan första punkten på dagens schema. Då finns även ett större utrymme för saker som annars skulle ha gjort dig sen till jobbet; en buss som inte dyker upp eller stopp i pendeltrafiken. Att börja morgonen med stressen i halsgropen bäddar inte för en bra eller hälsosam dag.

4. Du kommer att äta hälsosammare

När du har mer tid att göra dig i ordning på morgonen är det dessutom troligare att du hinner göra ett bra frukostval, istället för att snabbt köpa med dig en latte och en vit frukostfralla på vägen till tunnelbanan. En skål gröt med bär och havremjölk, en mättande smoothie eller stekt ägg på grovt bröd är betydligt bättre val som visserligen tar lite längre tid – med det är det värt! Din mage (och resten av kroppen) mår mycket bättre när du hinner sitta ner en stund och tugga maten ordentligt.

5. Träningen blir av

Klockan ringer, du kliver upp (ja, precis – direkt!), drar på dig träningskläderna och ger dig iväg för en tidig morgonrunda. Inga viktiga måsten hinner komma emellan, du är utvilad (även om det inte känns så just när du vaknar) och du kommer att ha massor av bra energi resten av dagen. Att ställa klockan en timme tidigare för att träna är väl investerad tid.

6. Du blir gladare och mer inspirerad!

Slå dig ner vid frukostbordet tillsammans med några sidor i en peppande bok, ett inspirerande magasin eller kolla på några roliga klipp på youtube. Det finns forskning som visar att just kattklipp får dig må bättre, perfekt start på dagen eller hur! Ta med den här känslan in i ditt första möte och du har lagt grunden för en riktigt bra dag.

Läs också: Besegra tröttheten! 4 tips som hjälper dig att sluta snooza och bli piggare.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!