Hälsa

6 pulshöjande styrkeövningar för dig som vill konditionsträna hemma (utan redskap!)

6 pulshöjande styrkeövningar för dig som vill konditionsträna hemma (utan redskap!)
6 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2017/09/Benbojshopp.jpg

Konditionsträning: Benböjshopp

Stå lite bredare än höftbrett med fötterna lätt utåtvinklade. Hoppa rakt upp och landa med mjuka knän i benböj. Upprepa.

Foto: Cassandra Lundgren

https://metromode.se/files/2017/09/Burpees.jpg

Konditionsträning: Burpees

Sätt dig på huk och hoppa eller kliv bak med fötterna så att du ligger ner med bröstet och benen i marken. Hoppa eller kliv tillbaka till huksittande och gör ett hopp rakt upp samtidigt som du klappar händerna ovanför huvudet. Upprepa.

Foto: Cassandra Lundgren

https://metromode.se/files/2017/09/liggtillsta.jpg

Konditionsträning: Ligg till stå

Lägga dig ner med ryggen i marken och ta dig sedan upp igen till stående, så snabbt och smidigt som möjligt! Utmana dig själv genom att bara använda benen när du ska ta dig upp till stående.

Foto: Cassandra Lundgren

https://metromode.se/files/2017/09/runningwoman.jpg

Konditionsträning: Running woman

Dra fram vänster knä mot vänster armbåge. Sätt tillbaka foten och upprepa på höger sida – som att du springer på stället (med händerna i marken).

Foto: Cassandra Lundgren

https://metromode.se/files/2017/09/snabbasteg.jpg

Konditionsträning: Snabba steg

Ställ dig nedanför ett trappsteg eller en annan upphöjning. Sätt upp fötterna växelvis på upphöjningen i ett så högt tempo som möjligt. Ju högre trappsteg desto tuffare blir övningen! Kom ihåg att sträcka på överkroppen och att hålla upp blicken.

Foto: Cassandra Lundgren

https://metromode.se/files/2017/09/Utfallshopp.jpg

Konditionsträning: Utfallshopp

Stå höftbrett isär och ta ett stort kliv bakåt med höger ben i ett utfallssteg. Tryck ifrån och hoppa rakt upp, landa sedan med mjuka knän i ett utfall med vänster ben bakåt. Upprepa tillbaka igen till höger ben bakåt.

Foto: Cassandra Lundgren

Löpning, spinning och några vändor i bassängen är effektiva träningsformer för att få ett starkare hjärta, men du måste inte springa, cykla eller simma för att förbättra konditionen. Här visar Metro Modes hälsoredaktör Jenny Sunding fem intensiva och pulshöjande styrkeövningar som aktiverar hela kroppen.

Konditions- eller pulsträning tränar upp kroppens livspump, hjärtat. Det är ett mått på din kropps förmåga att över tid ta upp och utnyttja syre i de arbetande musklerna. Om du regelbundet utsätter kroppen för pulshöjande träning blir hjärtat starkare så att mer blod kan pumpas runt vid varje hjärtslag. Bra kondition ger också bättre blodcirkulation, sänkt blodtryck och ökad ämnesomsättning.

Ju mer muskelmassa som aktiveras under övningen desto mer effektiv är konditionsträningen. Håll ett så högt tempo som möjligt utan att tappa tekniken! Du kan göra de här övningarna var och när som helst; att träna hemma i vardagsrummet går alldeles utmärkt.

I bildspelet hittar du övningsbeskrivningar till sex pulsövningar som tränar hela kroppen. Gör övningarna direkt efter varandra i 30-60 sekunder vardera. Vila 60 sekunder mellan varven, upprepa så många varv du orkar eller hinner.

Kom också ihåg att värma upp några minuter innan passet och att varva ner en stund efteråt. Här kan du läsa mer om uppvärmning och nedvarvning.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!