Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Därför är dagens 70-åringar friskare än någonsin

Är 70 det nya 50? I en intervju med MåBra berättar seniorforskaren Ingmar Skoog att dagens 70-åringar har en anmärkningsvärd fysisk och intellektuell kapacitet.

Foto: Instagram @greceghanem

Ingmar Skoog, läkare och professor i psykiatri, leder studierna H70-studierna på Göteborgs Universitet – Sveriges äldsta populationsstudier där olika årgångar av 70-åringar och deras hälsa undersöks och följs upp kontinuerligt.

“70 är det nya 50”

Skoog är med andra ord helt rätt person att fråga om hur dagens 70-åringar står sig gentemot tidigare generationer när det gäller fysisk och psykisk hälsa. Hans budskap är tydligt: dagens 70-åringar är så friska att man skulle kunna säga att 70 är det nya 50 – vilket också råkar vara titeln på hans nya bok.

“På vissa områden är 70-åringarna dubbelt så bra i dag jämfört med vad de var för 40–50 år sedan. På andra områden 30–40 procent bättre. Det är en enorm skillnad. Vi har bland annat bett de äldre att gå så fort de kan och klättra upp på stolar och den fysiska förmågan har de senaste 15–20 åren blivit oerhört mycket bättre”, säger han till MåBra.

Så förbättrar du din hälsa efter 70

Enligt Skoog beror förändringarna på flera faktorer, däribland de medicinska framsteg som gjordes under 1900-talet och bättre levnadsförhållanden. Dagens 70-åringar har exempelvis åtnjutit mer ledighet och säkrare arbetsplatser än tidigare generationer.

En annan faktor är att dagens 70-åringar äter och motionerar bättre:

“Dagens 70-åringar bryr sig också mer om sin hälsa än vad seniorerna förr gjorde och är bra på att följa råden om kost och motion”, berättar Skoog för magasinet.

Hur anser Skoog då att vi ska tänka för att må så bra som möjligt senare i livet?

Professorn menar att hemligheten är att underhålla både kropp och hjärna genom regelbunden motion (150–300 minuters lättare fysisk aktivitet i veckan eller 75–100 minuters träning med hög intensitet), träning av muskler, att hålla igång hjärnan med hjälp av exempelvis korsord, samt vara nyfiken och lära sig nya saker.

Han rekommenderar även att äta mångsidigt med “lutning mot medelhavsdiet“, samt att kolla upp så att man inte har högt blodtryck diabetes, höga nivåer av dåligt kolesterol eller hjärtflimmer.

70 är det nya 50 - Ingmar Skoog KÖP

70 är det nya 50 - Ingmar Skoog

Pris: 210 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!