Hälsa

Därför är medelhavskost bra för hjärtat – och så kommer du igång

Medelhavskost är knappast en fluga: dess hälsofördelar har varit kända i 70 år. Här är anledningarna till att medelhavskost är så bra för oss.

Foto: Shutterstock

Intresset för medelhavskost började på 1950-talet då det framkom att hjärtsjukdomar inte var lika vanliga i länderna runt medelhavet som det var i USA. Sedan dess har ett stort antal studier har visat att medelhavskost hjälper till att motverka hjärtsjukdomar och stroke.

Vad är medelhavskost?

Medelhavskost är baserad på den mat som traditionellt äts i länderna runt medelhavet, som Grekland och Italien. En stor del av denna kost utgörs av fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, frön, örter och kryddor.

Måttliga mänger fisk, skaldjur, mejeriprodukter och fågel ingår, medan rött kött och sötsaker endast äts undantagsvis.

Varför är medelhavskost bra för hjärtat?

En av anledningarna till att medelhavskosten är så nyttig är att fisk har en självklar plats i kosten. Fet fisk som makrill, sill, sardiner, tonfisk och lax är nämligen rika på omega 3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation i kroppen. De minskar även risken för stroke och hjärtsvikt.

En annan anledning till att kosten är så hälsosam är att dess främsta källa till tillsatt fett är olivolja. Olivolja – liksom nötter och frön – bidrar nämligen med enkelomättat fett, vilket sänker skadliga kolesterolnivåer.

Sugen på att prova på själv? Börja så här:

  • Ät mycket grönsaker, bönor och fullkorn
  • Ät fisk minst två gånger i veckan
  • Använd olivolja istället för smör i matlagningen
  • Bjud på frukt till efterrätt

Källa: Mayo Clinic

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!