Hälsa

Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Det finns få saker som kan göra så gott för humöret och hälsan som en god natts sömn. Men att sova bra kan betyda olika saker för olika personer. Enligt forskningen har kvinnor dessutom ett större sömnbehov än män. Nedan berättar vi allt du behöver veta!

Foto: Shutterstock

När skådespelerskan Dakota Johnson berättade att hon behöver tio timmars sömn per natt var det många som höjde på ögonbrynen – hon är väl inte ett barn! Men kanske var hon inte helt ute och cyklade, trots att folk gärna påpekade det.

När det gäller sömnen brukar en standardrekommendation ligga på ungefär åtta timmar per natt. Men det är faktiskt inte så enkelt. Olika personer har nämligen helt olika sömnbehov, och forskning har även kunnat visa på att kvinnor överlag behöver mer sömn än män.

Hormonerna spelar en viktig roll

Flera studier har visat på att kvinnor sover något mer än män. Det finns flera teorier om vad detta beror på, men i grund och botten kan vi fastslå: sömnen hänger ihop med dina hormoner, och vårt kön kan därför påverka hur sömnbehovet faktiskt ser ut. Menstruation, graviditeter och klimakteriet ökar på olika sätt kvinnors sömnbehov.

Att ta ett övergripande ansvar för hushåll och familj kan också vara något som påverkar sömnen negativt. “Det är oftast kvinnor som går upp under natten för att ta hand om barn, och i vissa fall även äldre släktingar”, säger Dr Aileen Alexander, expert på kvinnohälsa och sömnexpert.

Studier har visat på att kvinnor i genomsnitt behöver 11 minuter mer sömn än män, men fler studier behövs på området. “Den rekommenderade mängden sömn per natt för vuxna är åtta timmar, men vissa klarar sig bra på sju och vissa behöver nio”, säger Alexander. “Jag rekommenderar alltid att man ska lyssna på kroppen. Om du inte känner dig utvilad på morgonen är det en bra idé att undersöka hur du kan förbättra din sömn.”

Källa: Glamour

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!