Därför drabbas vissa människor oftare av fästingbett
Är du en person som blivit biten av fästingar flera gånger, eller kanske en av de lyckliga som aldrig blivit biten? Det finns flera anledningar till varför vissa tycks drabbas av fästingbett oproportionerligt ofta – vi listar några faktorer som kan spela in.
Fästingar är tyvärr ett faktum när temperaturerna stiger, men har du märkt att vissa personer verkar drabbas av fästingbett betydligt oftare än andra? Här är några potentiella anledningar till att vissa personer tenderar att attrahera de små rackarna!
Deras kroppslukt tilltalar fästingar
Enligt Tickcontrol attraheras fästingar av kroppslukt och andedräkt. Ju starkare lukt vi har, desto lättare är det för fästingen att hitta oss.
Det kan också vara så att vissa av oss har en typ av lukt som lockar fästingarna mer än andra:
“Fästingar attraheras av värme och koldioxid, och säkert också av olika kemiska dofter. Där kan vi skilja oss åt”, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till SVT Nyheter.
Nu är det dock inte så att fästingar i regel “avvisar” vissa människor på grund av kroppslukt – så viktig är lukten inte. Men det finns en fördel med att ha en doft som är mindre tilltalande för fästingen:
“På en del, som den inte tycker luktar lika gott, kanske fästingen kryper runt och letar efter ett bra ställe att bita på. Då ökar risken att bli bortborstad eller trilla av”, säger Vanhoenacker.
De har en blodgrupp som fästingar (kanske) föredrar
En teori som det visserligen krävs mer forskning kring, men som skulle kunna spela in i vilka som löper större risk att bli bitna av fästingar, är det här med blodgrupper.
En tjeckisk studie från 2018 visade nämligen att fästingar tycks föredra vissa blodgrupper mer än andra – i studien attraherades de undersökta fästingarna mest av blodgrupp A, medan den minst föredragna var grupp B.
De rör sig i fästingtäta områden
En av de kanske mest uppenbara förklaringarna till att vissa oftare drabbas av fästingbett är att de helt enkelt rör sig i miljöer där fästingar tenderar att hålla till. Svampplockare brukar till exempel att vara ute i skogen när det är fuktigt, något som gynnar både svamp och fästingar.
Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Institutionen för organismbiologi på Uppsala universitet, förklarar att det även ligger en del i påståendet att fästingar främst återfinns i skog och i högt gräs:
“Fästingarna har större överlevnadsmöjligheter i en skog än på en äng. Sämst möjligheter att överleva har fästingar i en gräsmatta med kortklippt gräs”, säger han till Natursidan.
Intressant nog finns det dock en faktor som är långt mer avgörande än gräshöjd för sannolikheten att fästingar förekommer i ett visst område: rådjur, kronhjortar och skogsharar är optimala värddjur för de små liven – och eftersom dessa djur ofta återfinns i ängsmark, lövskog eller blandskog är det här vi oftast hittar flest fästingar.
De bär inte skyddande kläder
Öppna skor i kombination med bara ben ökar risken att drabbas av fästingbett.
Om vädret tillåter är det därför bäst att satsa på heltäckande kläder i kombination med ett par höga gummistövlar som du sedan stoppar ner byxornas benöppningar i. Välj gärna mörka material – det har nämligen visar sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar.
Ytterligare en faktor som kan öka risken för fästingbett är håriga ben: det är nämligen enklare för fästingar att få grepp på dessa än rakade ben. Även mjuka tyger som flanell ökar risken att fästingen håller sig kvar, så satsa på glatta tyger och material när du ska ut i skog och mark.