Hälsa

Den här enkla skriv-rutinen kommer att minska din stress

Stressen och orostankarna från dagen följer gärna med dig hem från jobbet eller skolan. Ofta finns de med dig hela kvällen ända ner i sängen när det är dags att sova. När du vaknar nästa morgon är hjärnan redan i full gång och du fortsätter i samma stressade bana …  Men nu är det dags att bryta den här onda cirkeln – och du gör det genom att skriva.

Här är en enkel och – vi vågar lova – smått magisk rutin som kommer hjälpa dig att minska stressen i ditt liv och att må bättre.

Din nya dagliga rutin: Skriv!

Det första du gör när du kommer hem från jobbet är att sätta dig bekvämt vid din dator. Skriv sedan 1000 ord. Fundera och analysera inte så mycket innan utan skriv bara – oavsett om du är trött, upprörd, hungrig och egentligen bara vill slänga ut allt vad skärmar heter. Sätt dig bara ner och gör det. Skriv om vad som helst som dyker upp i huvudet. Saker som hänt under dagen. Om personer du träffat. Det blir en typ av dagbok för dina känslor och intryck. Börja med det negativa du upplevt och försök att runda av med positiva inslag från din dag.

Kommer från NaNoWriMo

Inspirationen till det här upplägget kommer från NaNoWriMo som är en förkortning för National Novel Writing Month, ett projekt som går ut på att skriva minst 1 000 ord (gärna mer) om dagen för att nå upp till 50 000 ord på 30 dagar. En hel bok alltså! Många som har testat upplägget vittnar om hur befriande och avstressande det är att bara låta orden flöda. Det är en skön ritual att avrunda dagen med, och du kommer mycket lättare att kunna reflektera över olika saker som hänt dig under dagen om du skriver ner dem. Och om 1000 ord är för mycket för att du ska hinna med, dra ner litegrann på ambitionen. Huvudsaken är att du tar dig tid att skriva lite, helst varje dag.

Därför funkar det

Det är samma grundkoncept som att skriva tacksamhet-dagbok (där du varje kväll skriver ner händelser och personer som du känner tacksamhet för den dagen). Skrivandet hjälper dig att reflektera över din dag och att få utlopp för dina känslor på papper i stället för att hålla kvar dem inombords. Och om du är stressad eller orolig över något så kan skrivandet hjälpa dig att hitta en strategi för hur du ska hantera stressen.

Börja direkt, i dag! Sätt en timer på 10 minuter om du vill börja i mindre skala. Du kan sedan välja att göra sessionen längre, eller så håller du dig till 10 minuter. Släpp ut dina känslor, din oro eller ilska – och lova sedan dig själv att inte ägna en sekund till på att tänka och älta. Problemen är flyttade till din dagbok nu, låt oron och stressen stanna där.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!