Hälsa

Det finns 7 typer av vänner – här är den som gör oss lyckligast

Enligt forskare finns det sju typer av vänner. Hur många du har av en viss typ avgör dessutom hur lycklig du känner dig – och det är förmodligen inte den du tror!

Foto: Pexels

En ny undersökning visar att de flesta av oss har olika typer av vänskaper i våra liv och att dessa går att dela in i sju olika varianter – allt från flyktigt bekanta, som baristan på ditt lokala kafé, till de vänner som du känt sedan förskolan.

Undersökningen i fråga visade även att antalet vänner av en viss sort starkt påverkar hur lyckliga vi känner oss. Kan du gissa vilken det är?

Här är de sju olika typer av vänskap som man identifierade i undersökningen:

1. Vänner för livet

2. Bästa vänner

3. Nära vänner

4. Vänner som ingår i ens sociala cirkel

5. Vänner som man träffar genom aktiviteter som träning eller liknande

6. Vänner som man har någon form av utbyte med, som samåkning eller dylikt

7. Bekanta, alltså folk som man regelbundet träffar i vardagen men som man inte pratar med om djupa eller personliga saker

Värdefull variation

Det intressanta är att samtliga typer av vänskap har ett värde. Faktum är att man genom undersökningen kom fram till att det är positivt att ha både nära vänner och bekanta i sitt liv.

Anledningen till detta är att variationen tillför värde: följden blir att vi interagerar på olika sätt med olika personer, vilket ger oss nya perspektiv och gör att vi känner oss mer nöjda med livet i allmänhet.

Den typen av vänskap gör oss lyckligast

Men det mest intressanta som kom fram i undersökningen var kanske vilken typ av vänskap som har störst påverkan på hur lyckliga vi känner oss. Man kom nämligen fram till att antalet bekanta är det som gör störst skillnad.

Så även om det känns som att det där småpratet baristan på ditt lokala kafé kanske inte påverkar ditt liv i stort, så är det faktiskt den typen av bekantskap som gör dig lycklig – och ju fler desto bättre.

Källa: Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!