Hälsa

Det här är chiapudding och så här gör du den själv

chiapudding-2-pt-fiaPopulärt just nu är att göra chiapudding. Men varför gör man chiapudding och hur? Den här veckan tipsar PT-Fia om hur vi gör chiapudding och varför vi bör äta det.

Vad är chiapudding?
Chiapudding är en näringsrik pudding som bildas när chiafrön kommer i kontakt med vätska och sväller. Det är enkelt, näringsrikt och mättande.

Chiapudding-3Varför äter vi chiapudding?
Chiafrön är väldigt nyttiga och kallas för ett superfrö. Det är rikt på nyttigt fett (omega 3), är proteinrikt, innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna). Chiafrön är dessutom väldigt fiberrika, en bra källa till järn och fulla med antioxidanter.
Som med allt annat bör även chiafrön ätas med måtta. Rekommendationen är max 15 gram per dag (ungefär en matsked), men det sägs att vi kan äta lite till om de blötläggs och gärna mixas.

Chapudding-mixadGrundrecept chiapudding
1-2 msk chiafrön (gärna mixade)
1 – 1 1/2 dl havremjölk
1 nypa honung eller kokossocker (kan uteslutas)
Ev. kardemumma, vaniljpulver eller kanel (kan uteslutas)

Rör ihop alltsammans i en burk eller glas, börja med lite mindre vätska först och tillsätt mer efter behov. Det är viktigt att du rör om flera gånger för att få till konsistensen. Låt stå minst 30 min eller över natten.

Innan servering:
Gör en fruktsallad av valfria frukter, bär och frön. Häll chiapuddingen i en tallrik och strö över valfri musli eller granola. Häll över havremjölk och ät direkt. Det blir otroligt gott med den kalla havremjölken, det knapriga från muslin, det söta från frukterna och det lena från puddingen.

chiapudding-pt-fiaSå varierar du din chiapudding:
– Ät den som den är med frukt eller bär
– Byt ut havremjölken mot kokosmjölk, komjölk, mandelmjölk, smoothie, juice eller annan vätska.
– Toppa med hackade nötter, frön, bär, frukter, fruktjuice, torkad frukt, granola, kokoschips, flingor, hemgjord sylt, kokosflingor, gryn eller annat du gillar.
– Mixa chiapuddingen för att göra den mer lättsmält.
– Mixa chiapuddingen tillsammans med en banan eller mango för att få en sötare smak.
– Gör den i en burk, lägg på frysta bär och skruva på ett lock så blir det ett mellanmål som håller sig kallt några timmar i väskan.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!