instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

En god, nyttig och färgstark middag – kikärtsbiffar och ugnsrostad tomat

Av: Metro Mode



För att sätta guldkant på en vanlig vardagsmiddag är det väl alldeles utmärkt att äta något fräscht, lätt och färgglatt? Hanna Göransson har därför tipsat om dess saftiga kikärtsbiffar och ugnsrostade tomater som är snälla både mot plånbok och din mage. Du måste helt enkelt prova dessa!

Receptet hittar du här!

HIMMELSK UGNSROSTAD TOMAT

7-8 medelstora tomater

3-4 vitlöksklyftor

Honung alt. agave eller annan valfri flytande sötning

Olivolja

Salt och peppar

GÖRGOD PERSILJEDRESSING

ca 1 dl persilja

1/2 dl olivolja

En skvätt citronsaft

Salt

Peppar

En liten vitlöksklyfta

LJUVLIGT VACKER SNABBPICKLAD RÖDLÖK

1 stor rödlök alt. två mindre

1 dl ättiksprit

3 dl vatten

1 msk honung

SAFTIGA KIKÄRTSBIFFAR

Ca 230 g kokta kikärtor

Salt, peppar, curry, spiskummin, gurkmeja, efter behag

1 msk citronsaft

Några droppar honung alt. agave sirap

1 dl vatten, gärna vattnet från kikärtorna

2 msk gulärtsmjöl

Någon msk polenta och någon msk sesamfrön att panera i, valfritt

Kokosolja att steka i

MJUK & MUMSIG ZUCCHINI

1 zucchini

Salt

Peppar

Olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Tidigare samma dag som du planerar att äta rätten eller dagen innan: Sätt ugnen på 100C. Skär tomaterna i klyftor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på. Skala vitlöken och mosa den lite med den platta delen av kniven, lägg även den på plåten bland tomaterna. Ringla över lite olivolja, honung och citronsaft. Ha på salt och peppar. Rosta sedan i ugnen så länge du har tid och tills tomaterna blivit skrynkliga och härliga. Jag hade mina inne i 6-7 timmar.

1. Sätt ugnen på 200C.

2. För att göra rödlöken kokar du upp ättiksprit, vatten och honung i en kastrull. Skär tunna skivor av rödlöken och lägg i en glasburk. Häll på ättikblandningen på löken och ställ åt sidan.

3. Mixa i ordning persiljedressingen i en mixer eller med en stavmixer genom att mixa alla ingredienser till en krämig dressing. Smaka av.

4. Hyvla med en osthyvel eller mandolin zucchinin i långa strimlor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Ha på lite olivolja, salt och peppar. Stek i ugnen i 10 minuter, ta ut och vänd på dom och kör ytterligare 10 min.

5. Under tiden gör du kikärtsbiffarna. Med en stavmixer eller i en blender, mixa alla ingredienser till kikärtsbiffarna. Smaka av. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar i valfri storlek. Jag gjorde 8 stycken. Häll upp lite polenta och lite sesamfrön på en tallrik (valfritt moment). Vänd sedan biffarna i paneringen. Ha i kokosolja i en stekpanna. Hetta upp pannan till max och sänk sedan till medelhög värme. Se till att dom får en yta innan du vänder på dom. Biffarna är lite bräckliga i pannan så vänd försiktigt.

6. Lägg sedan upp alla komponenter på en tallrik och servera. Jag hade även på lite bladspenat. Smaklig måltid!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter. Görs enkelt vegansk genom att använda agave sirap istället för honung.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår