En god, nyttig och färgstark middag – kikärtsbiffar och ugnsrostad tomat
För att sätta guldkant på en vanlig vardagsmiddag är det väl alldeles utmärkt att äta något fräscht, lätt och färgglatt? Hanna Göransson har därför tipsat om dess saftiga kikärtsbiffar och ugnsrostade tomater som är snälla både mot plånbok och din mage. Du måste helt enkelt prova dessa!
Receptet hittar du här!
HIMMELSK UGNSROSTAD TOMAT
7-8 medelstora tomater
3-4 vitlöksklyftor
Honung alt. agave eller annan valfri flytande sötning
Olivolja
Salt och peppar
GÖRGOD PERSILJEDRESSING
ca 1 dl persilja
1/2 dl olivolja
En skvätt citronsaft
Salt
Peppar
En liten vitlöksklyfta
LJUVLIGT VACKER SNABBPICKLAD RÖDLÖK
1 stor rödlök alt. två mindre
1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 msk honung
SAFTIGA KIKÄRTSBIFFAR
Ca 230 g kokta kikärtor
Salt, peppar, curry, spiskummin, gurkmeja, efter behag
1 msk citronsaft
Några droppar honung alt. agave sirap
1 dl vatten, gärna vattnet från kikärtorna
2 msk gulärtsmjöl
Någon msk polenta och någon msk sesamfrön att panera i, valfritt
Kokosolja att steka i
MJUK & MUMSIG ZUCCHINI
1 zucchini
Salt
Peppar
Olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Tidigare samma dag som du planerar att äta rätten eller dagen innan: Sätt ugnen på 100C. Skär tomaterna i klyftor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på. Skala vitlöken och mosa den lite med den platta delen av kniven, lägg även den på plåten bland tomaterna. Ringla över lite olivolja, honung och citronsaft. Ha på salt och peppar. Rosta sedan i ugnen så länge du har tid och tills tomaterna blivit skrynkliga och härliga. Jag hade mina inne i 6-7 timmar.
1. Sätt ugnen på 200C.
2. För att göra rödlöken kokar du upp ättiksprit, vatten och honung i en kastrull. Skär tunna skivor av rödlöken och lägg i en glasburk. Häll på ättikblandningen på löken och ställ åt sidan.
3. Mixa i ordning persiljedressingen i en mixer eller med en stavmixer genom att mixa alla ingredienser till en krämig dressing. Smaka av.
4. Hyvla med en osthyvel eller mandolin zucchinin i långa strimlor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Ha på lite olivolja, salt och peppar. Stek i ugnen i 10 minuter, ta ut och vänd på dom och kör ytterligare 10 min.
5. Under tiden gör du kikärtsbiffarna. Med en stavmixer eller i en blender, mixa alla ingredienser till kikärtsbiffarna. Smaka av. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar i valfri storlek. Jag gjorde 8 stycken. Häll upp lite polenta och lite sesamfrön på en tallrik (valfritt moment). Vänd sedan biffarna i paneringen. Ha i kokosolja i en stekpanna. Hetta upp pannan till max och sänk sedan till medelhög värme. Se till att dom får en yta innan du vänder på dom. Biffarna är lite bräckliga i pannan så vänd försiktigt.
6. Lägg sedan upp alla komponenter på en tallrik och servera. Jag hade även på lite bladspenat. Smaklig måltid!
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter. Görs enkelt vegansk genom att använda agave sirap istället för honung.