Hälsa

Endometrios drabbar var tionde kvinna – men sjukdomen tas inte på allvar

Upp till var tionde kvinna i fertil ålder drabbas endometrios. Trots att sjukdomen är så vanlig finns det dock brister i vården vid endometrios. Nu har det svenskgrundande företaget Intimina släppt en film som uppmärksammar sjukdomen.

Var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av den östrogenberoende sjukdomen endometrios, även om det inte är alla som får symptom. Vid endometrios växer en vävnad som liknar livmoderslemhinna utanför livmoderhålan.

Några symptom vid endometrios är:

  • Stark smärta vid mens eller ägglossning
  • Smärtor i nedre delen av magen hela tiden, mer eller mindre
  • Längre och rikligare mens

Ett annat symtom är att det kan vara svårt att bli gravid – men enligt Vårdguiden kan de flesta som har endometrios få egna biologiska barn.

“Tar inte kvinnors sjukdomar på allvar”

2019 kom den första nationella utvärderingen om vården vid endometrios. Socialstyrelsens utvärdering visade då att det i Sverige finns brister gällande kunskap och fortbildning i ämnet, och även gällande uppföljning av patienter samt en en ojämlik tillgång till specialister.

Många av de kvinnor som lider av endometrios förlitar sig på p-pillret Qlaira för att slippa symptomen. I somras rapporterades det dock att detta unika p-piller – som utgör skillnaden mellan ett smärtfritt liv och ett liv där drabbade kvinnor regelbundet tvingas ta ledigt från jobb och skola – sålt slut i hela Sverige.

Ny film uppmärksammar kampen för att få en diagnos

För många kvinnor som har endometrios tar det flera år innan de får en diagnos. I Storbritannien tar det till exempel i snitt åtta år för personer att få diagnosen, något som det svenskgrundade företaget Intimina har uppmärksammat med en film.

I filmen får vi ta del av berättelser från kvinnor som lider av endometrios och deras upplevelser kring att vänta på en diagnos.

Se den starka filmen “The Wait” här:

Läs även:

Emma Roberts öppnar upp sig om endometriosdiagnosen

8 Hollywoodkändisar öppnar upp om hur det är att leva med endometrios

Källor:

SVT, Socialstyrelsen, Vårdguiden

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!