Hälsa

Forskning: Att bada bastu är hälsosamt och kan förlänga ditt liv

Passar du på att basta så fort du får chansen? Om inte så kan det vara en god idé att börja med det nu. Forskning har nämligen visat att bastun kan förlänga ditt liv. 

Foto: Pexles/Unsplash

Att få sätta sig i en bastu kan vara så skönt, att få mjuka upp kroppen och bara koppla av en stund. Nu är det dessutom inte bara den lugna stunden du kan använda som ursäkt för ett besök i bastun, utan även de många fördelar det har på din kropp. Forskning från Finland visade att bastun ger många hälsofördelar som kan bidra till att du lever längre. I en studie undersöktes effekten på deltagarna efter att de hade fått sitta i en bastu med 73 graders värme. Studien bestod av 102 deltagare med en medelålder på 52 år, det alla hade gemensamt var att de hade åtminstone en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Det som mättes var kroppstemperaturens förändringar, blodtrycket och hjärtfrekvensen.

Studiens resultat visade att deltagarnas kroppstemperatur ökade med två grader, blodtrycket sänktes och blodkärlen blev mer elastiska än tidigare. Även hjärtfrekvensen ökade och då på samma sätt som under medel-intensiv träning.

En studie som startade redan 1980 visar även den på att ett regelbundet bastande förlänger livet. I studien deltog 2 315 finska män som fick besvara frågor om sina bastuvanor. Efter 21 år jämförde forskarna sedan sambanden mellan männens vanor och livslängd. Studien visade att dödligheten var högre hos dem som hade bastat en gång i veckan till skillnad från dem som bastat två eller tre gånger i veckan. Hos dem som bastade ännu fler gånger i veckan var risken att dö i förtid ännu lägre.

Lever mer hälsosamt

Øivind Rognmo som är forskare och biträdande chef på St. Olavs sjukhus i Trondheim förklarar att detta kan bero på att de som bastar ofta lever mer hälsosamt annars också. Att bastubad kan ha samma effekt som medel-intensiv träning beror på att kroppen blir varmare, svettas mer och blodcirkulationen ökar – precis som vid träning förklarar Øivind. Kroppen kan under träning få ett stresspåslag, vilket också kan ske när du bastar. Det leder till en bättre vila efteråt, vilket har en positiv effekt på blodcirkulationen. Det kan i sin tur minska risken för hjärt-relaterade sjukdomar på längre sikt. Att basta kan dock inte ersätta träningen eftersom det ger så mycket fler fördelar, menar han.

Däremot bör den som tidigare haft en hjärtsjukdom vara försiktig, det är nämligen inte bra för alla att spendera allt för mycket tid i bastun. Eftersom att pulsen stiger så fort och värmen är så hög kan det bli farligt för vissa. Det spelar också in om personen är van vid att basta mycket eller inte, förklarar Øivind. Det är helt enkelt viktigt att komma ihåg att ta det lite lugnt med bastubadandet om din hälsa inte tillåter det eller om du inte är van.

Vi tycker att detta låter som ett perfekt anledning för att börja använda gymmets bastu lite flitigare och passa på att slappna av efter träningspasset. Eller varför inte ta en eftermiddag för att besöka bastun i det närmaste badhuset eller spa:t? Välgörande för både kropp och själ!

Läs även:

Då ska du lägga dig för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Så hanterar du stress – 4 tips!

10 sätt att boosta humöret under gråa regniga höstdagar

Källa: KK.no

Foto: Pexles/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!