Hälsa

10 sätt att boosta humöret under gråa regniga höstdagar

Det är kallt, mörkt och grått och humöret är knappast på topp. Känner du igen dig? Prova våra bästa tips för att boosta ditt humör i höst.

Foto: Pexels

Här hittar du 10 tips för hur du kan boosta humöret!

1. Bunkra upp med D-vitamin

Studier har visat att personer som har D-vitamin-brist statistiskt sett löper större risk att drabbas av depressioner. Även om kopplingen mellan D-vitamin och vårt humör inte är bevisad så vet vi däremot att brist på denna vitamin kan bidra till en mängd olika sjukdomar.

I Sverige får vi inte tillräckligt många soltimmar under vinterhalvåret för att vi ska kunna producera tillräckliga mängder med D-vitamin och mellan oktober-mars är det därför viktigt att vi ser över vår kost och eventuellt kompletterar med kosttillskott. De bästa källorna till D-vitamin är fet fisk som sill, lax och makrill. Det kan även vara värt att skaffa D-vitaminkapslar från hälsoaffärer.

2. Träffa dina vänner

När det är kallt och grått ute är risken att vi stannar hemma mer och därmed träffar våra vänner mindre ofta. Detta kan vara både en orsak till och ett symtom på mental ohälsa. Försök se till att umgås med dina kompisar trots att vädret är trist. Om ni inte har möjlighet att ses så kan ett videosamtal också höja humöret.

3. Kramas

Beröringens betydelse för oss människor går knappast att överdriva. Brist på beröring kan leda till allt från ångest och depression till ett försvagat immunförsvar. Så när du träffar dina vänner, se till att krama om dem ordentligt. Andra tips är att gå och få en massage eller införskaffa ett tyngdtäcke.

4. Lär dig att känna igen symtomen på depression

Ett lågt humör som börjar på hösten kan ha sin förklaring i en så kallad årstidsbunden depression. Några av symtomen för årstidsbunden depression är att man känner sig nedstämd i stort sett varje dag, har ovanligt låg energi, känner att det är svårt att få saker och ting gjorda eller upplever känslor av hopplöshet eller värdelöshet. Om detta är fallet, sök vård så att du får den hjälp du behöver.

5. Ge dig ut i naturen

Många naturupplevelser blir ännu mer magiska när det regnar. Låt inte dåligt väder hindra dig från att ge dig ut i skogen. Sinnesintrycken i en skog blir ännu starkare av regnigt väder och har sin alldeles egna skönhet.

6. Träna

Att träna är särskilt viktigt när humöret inte är på topp. Dra på dig ett par vattentäta skor och, om du vill, en vattentät jacka och ge dig ut på den där joggingturen – du kommer inte att ångra dig. Stäm träff med en kompis för att öka chanserna att träningen faktiskt blir av, eller prova en app som håller koll på din tid och hastighet så att utsikten att slå ditt rekord blir en extra morot.

7. Upptäck djurlivet i ditt område

När det regnar kan det faktiskt vara lättare att få syn på vissa djur, som till exempel ankor och gäss. När det regnar stannar de hellre på en plats snarare än att röra sig för mycket.

8. Simma

Alla som har badat när det regnar vet att det knappast finns något bättre. Regnet gör simturen mer spännande, vattnet känns varmare, det är helt enkelt en starkare upplevelse. Se bara till att inte simma i havet när det regnar kraftigt eller sikten är dålig.

9. Läs en bok

Att läsa en bok är starkt förknippat med hösten. Det är dessutom en utmärkt idé ur en hälsosynpunkt. Studier visar nämligen att läsande kan hjälpa till att både lindra depression och minska stress.

10. Ta tillvara på solskenet

Sist men inte minst, se till att gå ut när solen väl skiner. Man vet aldrig hur länge solen kommer titta fram bakom molnen så gör det till en prioritet att ge dig ut och njuta av det välgörande ljuset när du kan.

Läs även:

Lider du av höstdepression? Här är 7 tecken

Psykisk ohälsa blir allt vanligare – här är de vanligaste symptomen

Träning som boostar ditt psykiska välmående

Källor: Guardian,Vetenskap & Hälsa ,Healthline, Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!