Guide: Så gör du den perfekta salladen – alla ingredienser som bör ingå
Det är skillnad på sallad och sallad! Om du vill att ditt nyttiga matval ska ge all den näring och energi du behöver så är det här guiden för dig.
Det är roligt att upptäcka nya smakkombinationer och så länge du bockar av de viktiga beståndsdelarna så kan du mixa och matcha hej vilt.
– Var noga med att stoppa in både fett, protein och kolhydrater och var inte rädd för att blanda smakerna. En sallad är inte automatiskt nyttig för att den är en sallad, säger Sofia “PT-Fia” Sjöström.
Kolla igenom vår guide i sex steg för hur du blandar ihop en mättande, god och näringsrik sallad!
1. Grönt
Börja med en stadig bas, så kommer allt annat att bli så mycket bättre. Det behövs en god grund för att bygga den perfekta salladen. Tänk ju grönare, desto bättre i näringssynpunkt. Välj mellan “klassiker” som grönkål och spenat till lite mer annorlunda val som maskrosblad. Men hoppa gärna över isbergssalladen, den är mer utfyllnad än näring.
Fotograf: Unsplash
2. Gryn och korn
Om du sällan känner att du håller dig mätt efter att ha ätit sallad till lunch så är det här steget extra viktigt. Lägg till en näve med gryn och/eller fullkorn för att göra din sallad mer matig. Testa vildris, quinoa, mathavre, kamutvete eller farro. Tips! Gör en stor laddning på söndagen och förvara i kylen. Då går veckans sallader snabbare att sno ihop.
Fotograf: Pexels
3. Protein
Kroppens huvudsakliga energikällor kommer från kolhydrater, fett och protein. Grönsaker och gryn ger kolhydrater och fett får du bland annat från dressingen och om du till exempel lägger till ost. Grillad lax, räkor och ägg, bönor (som kikärter eller svarta bönor), linser (testa belugalinser!), chèvre, halloumi och fetaost ger bra protein.
Fotograf: Unsplash
4. Mer grönsaker och frukt!
Välj gärna frukt och grönt i säsong och para ihop så många olika färger du kan för att maxa näringsinnehållet. Grönsakerna ger viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du måste inte bara köra råa grönsaker, testa till exempel ugnsgrillad paprika, tomat och champinjoner! Och var inte rädd för att slänga i lute frukt. Söt melon, mango och jordgubbar gifter sig fint med andra saltare ingredienser som feta och halloumi.
Fotograf: Unsplash
5. Dressing
Att hälla över en enkel balsamico kan vara allt som behövs för att piffa till din middagsrätt. Men det finns så många fler goda varianter. En utgångspunkt kan vara att om din sallad i övrigt är väldigt fettsnål, lägg till en fetare dressing (som avokadomajonnäs). Och om du har en matigare sallad, välj en lättare dressing som den här med tahini eller en enkel vinägrett.
KÖPFotograf: Unsplash
6. Frön och nötter
Pricken över i! Ett knaprigt strössel av olika frön, några torrostade mandlar eller cashewnötter är så gott som topping på din sallad. Du får också en extra näringsboost med bra fetter, vitaminer, mineraler och en del protein.
Fotograf: Pexels