Hälsa

Hälsoredaktörens 3 nyårslöften: “Jag kan registrera – men behöver inte alltid agera”

Att sätta nyårslöften som får oss att må bra och bli peppade – utan stress och ouppnåeliga krav. Så tänker vi på Metro Mode-redaktionen när vi blickar fram mot 2018. Här delar hälsoredaktör Jenny Sunding med sig av sina tre mål inför det nya året. 

Foto: Roberta Sorge / Unsplash & Lisa Dahlgren

Jag har alltid gillat nystarter. Ny säsong, ny månad, ny vecka – med alla möjligheter de medför. Det är väldigt energigivande (och nästan lite pirrigt) att fylla sidorna i en sprillans ny anteckningsbok med alla tankar, idéer och förhoppningar inför de kommande månaderna. De senaste åren har jag dessutom försökt att lägga mindre fokus på att sätta massor av storslagna (och närmast ouppnåeliga) mål för att istället försöka skapa så hållbara löften som möjligt. Löften som känns utmanande men också helt rimliga att göra till en del av vardagen. Läs gärna min guide till hur du också sätter hållbara hälsolöften – och kolla in här nedanför vad jag kommer att ge mig själv på nyårsafton i år!

1. Registrera – inte alltid agera

Jag brukar föredra att sätta konkreta mål för att enklare hålla koll på om jag är på rätt väg, men mitt första löfte är ändå av den lite mer flytande varianten. Eller löfte, jag skulle hellre kalla det för ledord – ett mantra som jag vill bära med mig under dagen. Det handlar om alla de små situationer i vardagen då det är så enkelt att brusa upp och bli irriterad, något som påverkar såväl ens eget humör som personer runt omkring.

Jag vill bli bättre på att inte alltid agera när små (och helt oviktiga) irritationsmoment dyker upp, som att bussen är lite sen, datorn krånglar eller kaffet är slut. Jag kan registrera att det är på ett visst sätt och sen välja att inte agera med att bli sur, fräsa åt min partner eller liknande. Det här kommer såklart inte alltid att funka (vissa dagar kommer jag också att stå där och svära på bussen), men ju oftare desto bättre. Min tro är att det här löftet kommer ge både perspektiv och mer energi, eftersom jag slipper ödsla onödig kraft på att irritera mig över saker som egentligen inte spelar någon som helst roll i det stora hela.

Foto: Erico Marcelino / Unsplash

2. Lyx en vanlig tisdag

För några år sedan läste jag om träningsbloggaren Sara Rönnes nyårslöfte att göra veckans (enligt henne) tråkigaste dag, tisdagen, till veckans bästa dag. Sara hade gnällt och klagat på tisdagar men bestämde sig för att sluta med det och ha extra roligt de dagarna istället. En briljant idé tycker jag, som detta år för bli ett av mina löften. Och det mesta handlar såklart om vilken inställning man har till olika saker. Om jag vaknar en vanlig vardag och tänker att “det här är en tråkig och trist dag som jag bara vill ska ta slut”, hur rolig kommer dagen då att bli? Jag kan hålla med om att just tisdagar hamnar lite i kläm jämfört med resten av veckans dagar så jag kommer att kopiera upplägget rakt av. Med tankens kraft och inslag som härliga kompisdejter, extra god lunch och en skön ansiktsmask i soffan på kvällen framför favoritfilmen kommer 2018 års tisdagar att bli kanon.

Foto: Cassandra Lundgren

3. Yoga + meditation

I nio fall av tio är det någon form av yoga eller meditation jag behöver när det kryper i mitt sinne eller i min kropp och jag har svårt att finna ro. Jag har redan börjat bygga på en liten egen yogaplats hemma i lägenheten, med yogamatta, bolster och meditationskudde och till nästa år vill jag utöver min “hemmastudio” även unna mig själv att gå till yogastudion åtminstone två gånger i veckan. Genom att boka in kommande veckas pass redan på söndagen kommer det bli enklare att hålla fast vid den välbehövda rutinen, trots att veckan fylls på med massor av annat.

Läs också: 3 meditationsappar som gör det enkelt och roligt att börja meditera

Foto: Imani Clovis/Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!