instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Här är deodoranterna du inte bör använda – många av dem är skadliga för dig

Av: Metro Mode

Ny undersökning visart att majoriteten av dessa vanliga deodoranter som går att köpa på apotek, matbutiker och varuhus kan vara skadliga för dig.

Efter en nyligen genomförd undersökning så har det visat sig att några av de allra vanligaste deodoranterna som finns att köpa kan innehålla allt ifrån hormonstörande ämnen till allergiframkallande ämnen. Till och med deodoranter med fina miljömärkningar som “svanen” har visat sig innehålla ämnen som du inte vill preparera din kropp med. Undersökningen som Norska forbrukerrådet genomfört visar att de allra flesta av dessa 13 deodoranter kan vara skadliga för dig, bara en enda verkar innehålla enbart snälla ingredienser.

Kolla igenom bildspelet där vi har rankat deodoranterna: dålig, mindre bra, okej och bäst, dessa graderingar är baserade på vilka av produkterna som innehåller skadliga ämnen. Däremot har Forbrukerrådet klassat deodoranter innehållande aluminium som “oskadliga” eftersom de menar att aluminium är en central ingrediens i många deodoranter och inte utvärderas som “farligt ämne” i just detta test. Det anges dock vilka av deodoranterna som innehåller aluminium eftersom vi idag sammantaget får i oss stora mängder aluminium, något som det just nu forskas mer om och som EU har en utredning kring. Du kommer säkert att känna igen och ha använt flera av dessa deos tidigare.

Tomas Byström, utredare på enheten för kosmetiska produkter, säger dock till Expressen att han vill tona ner direkta faror eftersom forskningen inte är helt enig kring vilka risker som finns. Dock har svenska Läkemedelsverket inte gjort någon liknande studie.

– Det är ganska spekulativt än så länge, säger Tomas Byström till Expressen.

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår