Hälsa

Har du ett stillsittande jobb? Så påverkas din hjärna av det!

Du kanske redan har koll på att din kropp påverkas negativt av att sitta still dagarna långa. Nu visar en studie att även din hjärna påverkas. Men pusta ut – du kan påverka ditt stillasittande i rätt riktning!

sitta-stillFoto: Rex/Unsplash

Ett stillasittande jobb framför datorn är inte det bästa för din hälsa, då det bland annat har kopplats till ökad risk för depression, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Forskarna har även liknat det med att röka ett paket cigaretter om dagen. Nu visar en studie publicerad i Science Daily att det inte bara är din hälsa som påverkas utan även din hjärna. Det är bland annat minnet och ens förmåga att kunna fokusera som försämras. Att du inte minns var du lagt din mobil eller glömmer att svara på viktiga mejl kan alltså ha med ditt stillasittande att göra.

– Det kan tyckas harmlöst att sitta ner men det har en negativ påverkan på blodflödet och hur det strömmar till hjärnan. Det i sin tur påverkar delar av hjärnan som hjälper oss att bevara gamla minnen och ny information, säger näringsrådgivaren Beth Shaw till Elite Daily.

Även din förmåga att kunna fokusera påverkas av ett stillasittande jobb. Du kanske kan komma på dig själv med att stirra in i skärmen och undra vad du precis höll på att göra. Ta nu ett djupt andetag – du kan faktiskt styra ditt stillasittande med ett par knep. Du kan till exempel stå en liten stund under dagen om du har ett höjbart skrivbord, ställa dig upp en gång i timmen och sträcka på dig och föreslå promenadmöten. På väg till jobbet kan du till exempel gå av bussen en station tidigare och ta en liten promenad och på det sättet få in vardaglig motion. Alla knep, små som stora, gör skillnad!

Källa: Elitedaily

Läs också: Så tränar du enkelt på jobbet med hjälp av en skrivbordsstol

Så mycket träning om dagen eliminerar riskerna av för mycket stillasittande

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!