Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

HSP? Så vet du om du är högkänslig – och hur du hanterar det

Så kallade HSP-personer kan ta saker personligt, känner av andras sinnesstämning och tar in många intryck. I värsta fall kan det leda till ångest och oro. Känner du att de typiska personlighetsdragen får dig att må dåligt? Nedan får du tre tips på hur du kan må bättre.

Foto: Unsplash

Man tror att ungefär 15-20 procent av befolkningen har personlighetsdraget HSP som står för “highly sensitive person”. Detta innebär att hjärnan är högkänslig och tar in mycket mer intryck än de flesta. Undviker du helst situationer som innebär stress och många intryck? Då kan du vara HSP-person.

En person som har personlighetsdraget HSP tar in många intryck i hjärnan och funderar och reflekterar gärna och länge över saker man har sett. Man har även nära till andras känslor och stämningar. HSP-personer är ofta väldigt noggranna och vill helst undvika kritik. Att prestera eller jobba under tidspress kan vara jobbigt. Känner du igen dig?

Författarna Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit boken Drunkna inte i dina känslor. Här listar vi tre av deras tips för hur den som lider av HSP kan jobba med sitt mående i vardagen.

1. Ta dig tid att reflektera

Att reflektera över saker och ting gör vissa extremt mycket, medan andra snabbt släpper det och går vidare. Men ibland kan det vara bra att kunna reflektera och fundera: “Hur reagerade jag och varför? Vad kan jag lära mig utifrån det?” 

2. Var snäll mot dig själv

Du bör prata snällt till dig själv även om något inte går vägen eller blir fel (och kanske särskilt mycket då!). Istället för att klanka ner på dig själv kan du fråga dig själv vad du mår bra av och vad du vill ha mer av i ditt liv.

3. Välj bort om du behöver

Välj bort det som är onödigt att lägga energi på och sådant som du känner att du inte hinner med. Ska du bjuda på fika på jobbet? Det är inte hela världen om det inte är nybakade bullar som du själv har knådat ihop – sänk kraven, helt enkelt!

Källa: Ångestföreningen i Stockholm

KÖP

Foto: Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!