Hälsa

Johanna Andersson: “Om en PT bad mig värma upp på crosstrainern, skulle jag gå”

Johanna Andersson 01[2]
Johanna Andersson är Sveriges egen yogaguru och vår allra mest kända yogalärare. Hon har bland annat grundat yogaformerna Global Yoga och MOJO yoga – yogaklasser som sprids runt om i hela Sverige och finns på både gym och yogastudios. Johanna inspirerar världen över med sina utbildningar och retreats. Vi tog pulsen på Johanna som menar att yoga får henne att känna sig som ett lejon som slickar sin päls.

Vad är hälsa för dig?

Hälsa för mig blir framförallt påtagligt när den är frånvarande eller bristande. Som vid skada eller sjukdom. Jag är bortskämd med (eller jobbar kanske hårt för) god hälsa så de få tillfällen jag varit sjuk eller skadad har verkligen varit ögonöppnare för mig. Att vakna pigg, med energi, lust och lätthet i steget är min motivation.

Vad gör du för att må riktigt bra?

–Jag NJUTER av de vardagliga tingen såsom en grym kaffe på morgonen, daglig rörelse och stillhet (meditation), bus, lek och kreativitet med mina nära, någon intensiv timma vid datorn och färgglad mat. Lägg till spännande miljöer, möten och intimitet som små toppar så har du mitt recept för långsiktig hälsa.

Vad är det att vara vältränad enligt din mening?

– Bra fråga och väldigt individuell. Jag tränar och träffar många människor i mitt jobb och det spännande är att alla har olika kortsiktiga mål. Vissa satsar på världsrekord, andra vill gå ner i vikt och många vill bli av med smärta. För mig är vältränad en känsla. När jag känner mig vältränad kan jag hoppa in på de flesta pass och känna att jag hänger med styrkemässig och konditionsmässigt men kanske framförallt att jag har intelligensen i nerv och fascia att utföra rörelserna på det smartaste och effektivaste sättet efter min kropps förutsättningar.

Vad tycker du om den nuvarande hälsotrenden?

– Jag följer inte trender så mycket så vet helt ärligt inte vad det är just nu… De kommer och går och kanske om 10 år att vi kommer titta tillbaka på denna period och skratta (lite som vi gör åt aerobicstiden idag). Säga att; ”kommer du ihåg så många timmar man la ner på träningen, för att inte tala om pengar på all dyr utrustning. Och alla skador man drog på sig… Vilken tur att vi började yoga mer som balans”.

Vissa menar att hälsotrenden också innebär hälsostress – vad tycker du om det?

– Det finns alltid två sidor av ett mynt och jag tror att alla trender långsiktigt balanserar varandra. Jag ser trender mer som isbergstoppar. Mitt råd är att dyka djupare och inte hetsa med i trenderna så mycket. Låt dem inspirera dig om det kommer naturligt. Om de provocerar dig kan det vara intressant att fråga dig själv ”varför”? Kanske är du i helt andra sidan av spektrat och skulle kunna gynnas av lite kontraster i din träning och hälsa. Trender kan motivera oss men jag tror att sann inspiration till hälsa måste växa inifrån. Deepak Chopra sa på en föreläsning: ”Motivation comes and goes, Inspiration is irreversible” Det ligger något i det.

Vad är din bästa träning – och varför?

– YOGA! För mig innebär det intelligens, närvaro, kontakt, smidighet, styrka. När jag yogar är det som att jag tar hand om min kropp och själ. Det är aldrig ett straff, en strävan efter något jag inte är eller har. Jag känner mig som ett lejon som slickar sin päls. Sen gillar jag att lägga in lite explosivitet så att pälsen rufsas till lite då och då; som thaiboxning, kettlebell, tyngdlyftning och ibland löpning.

Vilken träning är den värsta du kan tänka dig?

– Mindless träning! Typ när jag ser instruktörer eller människor utföra rörelser utan någon närvaro. Trampa hysteriskt på en stairmaster eller crosstrainer. Det skulle vara ett straff för mig. Om en PT skulle säga till mig att ”gå och värm upp på crosstrainern” skulle jag gå därifrån.

Brukar du tänka på att äta “hälsosamt” – vad äter du då?

– Jag kan känna ett extra sug efter renare mat efter perioder som jul och nyår då jag älskar att äta traditionell julmat varje dag. När januari kommer är jag naturligt sugen på mer grönsaker, vegetariskt och vegansk mat. Och att laga mat till bara mig själv. Då älskar jag att göra en enkel raw sallad på fänkål, blodgrape, olivolja, örter, aktiverade nötter och fröer och något enkelt protein. Just nu har jag ett supersug efter egenkokta buljonger.

Vad är ditt bästa hälsotips som du vill dela med dig av?

– Kanske klyschigt men tänk dig en katt, hur den sträcker på sig när den vaknar, sen leker och hoppar om den jagar något. Gör så varje dag. Jag tror stenhårt på principen ”use it or lose it”. Komplicera inte till rörelse och träning. Öva upp tilliten till din egen kropp igen, att den är intelligent, smart, smidig. Den behöver kanske bara lite mer stimulans. Sen skulle jag lägga till meningsfulla relationer, en meningsfull vardag och att äta mat som är levande och färgstark. Kanske lite champagne, croissanter och cappucino på det.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!