Hälsa

Josefines Yoga tipsar om den effektiva sharing-övningen där du tränar på full närvaro

Det kan kännas så himla skönt att öppna upp sig för någon som inte dömer. Hur ofta lyssnar du på någon eller har någon som lyssnar på dig? Josefine Bengtsson delar med sig av en övning som är förekommande i yogavärlden – prova med en vän!

josefines-yogaFoto: Josefines Yoga

Tänk efter, när var senaste gången du (helt utan filter) öppnade upp dig för någon? Att berätta något som tynger ens hjärta till någon som är där med sin fulla närvaro och verkligen lyssnar är så otroligt befriande! Josefines Yoga delar med sin av en grym övning som är vanlig inom yoga, nämligen “sharing”. Det här kan låta som en simpel övning men Josefin menar att det är något av det svåraste men även starkaste som vi kan utsätta oss för.

“Sharing” syftar till att en person börjar dela med sig av något, medan de andra personerna lyssnar med sin fulla närvaro. Man kan berätta om något som rör ett specifikt ämne och Josefin ger förslag på frågor som ”Hur mår du idag? och “Vad skulle du ångra om du låg på dödsbädden idag?”. Det är viktigt att personen som pratar gör det från sitt hjärta och låter hjärnan ta en paus. Personen som lyssnar ska vara tyst som ett träd – det vill säga, inte prata eller grimasera utan bara finnas där och lyssna med sin fulla närvaro.

 

Övningen går till så att en person börjar att ”shara” (dela, berätta, prata…) medan de andra personerna aktivt lyssnar på personen som talar.

Detta går att göra två och två eller i en grupp om fler (eller ensam med ett träd).

Ofta ”sharar” man om ett specifikt ämne eller fråga, det kan vara alltifrån ”Hur mår du idag?” till ”Vad skulle du ångra om du låg på dödsbädden idag?”

Personen som ”sharar” gör det från sitt hjärta. Delar en sanning om sig själv gällande frågan. Det handlar alltså inte om att babbla eller på något vis svara ”smart” på frågan. Motsatsen gäller. Låt hjärnan ta en paus så att hjärtat kan ta över. Känn in frågan, vänta och se vad som kommer.

Den andra personen eller resten av personerna i gruppen gör precis som ett träd skulle göra – de bara är där med sin fulla närvaro. Utan att svara, grimasera, komma med tips, tänka på annat… istället tar de ödmjukt in personen som delar sin sanning. Det vill säga, oavsett vad personen berättar så sitter lyssnaren bara där helt tyst som ett träd.

Prova gärna med din partner eller vän. Såhär kan ni göra…

1. Sätt er på kuddar eller stolar framför varandra så att ni kan ha ögonkontakt genom hela övningen.

2. Välj en fråga exempelvis ”Vad är du tacksam för i ditt liv?”.

Bestäm vem som börjar ”shara” respektive lyssna.

3. Sätt en alarm klocka på exempelvis 3 minuter.

4. ”Shararen” börjar dela från hjärtat. Lyssnaren, lyssnar aktivt.

 

5. När klockan ringer sluter ni ögonen en stund.
Därefter byter ni roller.

 

Notera effekten! Det är ofta magi som skapas. En nytt djup av sanning och ärlighet som kommer fram.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!