Hälsa

10 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande – så tar du dig ur det!

Kärlek ska vara underbart – det ska inte kännas som ditt livs svåraste uppgift. Om ditt förhållande kantas av ständiga bråk, mer tårar än skratt och där du inte respekteras gör du dig själv en stor tjänst genom att gå vidare. Ta en titt nedan på tio tecken som avslöjar en destruktiv relation samt hur du på bästa sätt avslutar det.

Foto: Unsplash

Kärlek ska inte behöva vara så svårt. Om du har en partner som ständigt tar ut sin ilska på dig och triggar nya bråk, inte respekterar dina gränser och aldrig lär sig av sina misstag befinner du dig förmodligen i ett väldigt destruktivt förhållande. Om er relation dessutom består av lögner och svek, om din partner aldrig känner skuld utan alltid skyller sina misstag på dig och gång på gång gör dig ledsen måste du inse att det är dags att lämna detta förhållande. Känns din kärlekshistoria som ett ytterligare jobb i ditt liv och känner du att du bortprioriterat dig själv? Då är det dags att tänka om – glöm inte att kärleken till dig själv är den finaste du har!

Nedan följer tio tecken som visar på att du förmodligen befinner dig i ett destruktivt förhållande.

1. Du tar alltid din partner i försvar

Samma typ av misstag får inte hända flera gånger. För då är det inte längre ett snedsteg utan ett val. Om din partner återigen bytt nummer med andra på en efterfest eller varit otrogen ska du inte ta hens parti och bortförklara det inte. Det är din partner som ska skämmas – inte du!

2. Du blundar för misstagen

När mobilen plingar till klockan fyra på morgonen och du känner ett tryck över bröstet. För att sedan intala dig själv om att det säkert är din partners mamma som undrar hur hen mår. Våga ta konflikten och fråga – öppna upp ögonen när du känner att du börjat blunda!

3. Bråken går överstyr

Om era bråk går så långt att ni skriker på varandra, förstör varandras ägodelar eller säger hårda ord för att medvetet såra – är det här en ringande varningsklocka. Det här är inte ett försvarbart beteende från någon av er sida och om ni tar fram varandras värsta sidor är det dags att börja inse det och gå vidare.

4. Du gråter mer än du skrattar

Du är helnöjd med din sminkning men sen kommer det ett bråk igen. Den här gången blir du inte arg utan ledsen. Men kom ihåg – din sminkning är för fin för att gråta bort. Och du är så mycket mer värd än att må dåligt och gråta mer än du skrattar! Du förtjänar någon som får din mascara att rinna på grund av en ohejdbar skrattattack, ingenting annat!

5. Livet anpassas efter din partner

Du bestämmer inte själv när du ska ta semester. Inte heller vart ni ska åka i sommar. Du bokar av en kväll med tjejerna för att din partner kunde ju äntligen ses den dagen… Att du dessutom börjar klä dig så som din partner önskar sig, avstår från att träffa familj och vänner är ett stort varningstecken. Du lever i skuggan av din partners liv – istället för att leva ditt egna!

6. En överraskning rättfärdigar allt

Ni har haft världens bråk. Men sedan så överraskar hen dig med en ros på en måndag eller frukost på sängen och så var allt glömt. Fram tills nästa bråk i alla fall. Det här är ett tecken på ett osunt förhållande – låt din partner överraska dig med fina saker men det ska inte alltid vara i kombination efter varje bråk som hen vill bli förlåten för.

7. Du tror på kärleken

Du vill gärna tro på att kärleken övervinner allt. Och du ger inte upp – du ska minsann klara alla era dalar och uppförsbackar i förhållandet. Även om hen ljugit dig rakt upp i ansiktet eller behandlat dig som skit. Men det är dags att sluta tro att kärleken är det enda som kan rädda er – rädda dig själv genom att börja ge dig själv den kärlek du förtjänar!

8. Du tror att din partner kan förändras

Du tror starkt på att det är du som har makten att kunna förändra din partner till en bättre person. “JAG kan få hen mindre svartsjuk, JAG kan få hen att ändra sin livsstil”, är tankar som inte är främmande för dig. Men du måste också förstå att ibland går det inte att ändra personer, vissa personer behöver professionellt stöd och hjälp för att kunna bryta vissa beteendemönster (t.ex. vid missbruk eller beroende). Ställ inte för höga krav på dig själv – du kommer aldrig att kunna förändra en person som inte vill förändras.

9. Det förflutna gör det svårt att blicka framåt

Det kan vara så att du fått reda på vissa saker som din partner varit med om i sitt förflutna. Men även om du självklart vet att hen haft ett liv innan dig så har vissa saker etsat sig fast i minnet. Det här kan vara riktigt plågsamt – särskilt om dessa saker du fått reda på ger dig en annan bild än vad du trott om din partner. Om du inte känner att du kan acceptera din partner för den personen hen är eller det liv hen haft (eller tvärtom) är det värt att tänka på – det är varken sunt för dig eller din partner!

10. Du förlorar dig själv

Plötsligt är det ert drama och era bråk som du lever för. Ni måste bli sams igen, ni måste lösa det här! Och så pågår det om och om igen. Du glömmer sådant du tidigare brunnit för och din motivation till annat är som bortblåst. Försök hitta tillbaka till sådant som tidigare gjort dig lycklig och låt inte hela ditt liv kretsa kring ett förhållande som förmodligen ändå inte kommer att hålla.

Du hittar fler tecken på att relationen är destruktiv på sajten varningstecken.nu

Är du i ett destruktivt förhållande? Gör så här!

Har du redan under relationens lopp försökt prata med din partner och berättat hur mycket era bråk påverkar och tär på dig? Kan ni på något sätt jobba tillsammans för att lösa situationen? Om hen inte lyssnat på dina ord, inte försökt förstå dina känslor eller förbättrat sitt beteende är det bara att inse att förhållandet inte går att rädda. Då är det dags att gå skilda vägar – för ditt välmående och din emotionella hälsa är värt allt! Att bryta med någon man är kär i är svårt och du kommer att behöva kämpa. Men det kommer att vara värt det! Tänk på att DU är det dyrbaraste du har och ingen ska få behandla dig som skit. Inte ens om du tror att det är ditt livs kärlek det handlar om – för ditt livs kärlek skulle aldrig behandla dig så!

Det första du gör är att förstå, acceptera och erkänna situationen. Kanske har du blundat för alla varningstecken och helt enkelt blivit mycket kär i din partner och älskar hen (trots allt) mest av allt? Och det är inte helt konstigt varför det blir så – när vi blir kära förändras vårt känslomässiga tillstånd vilket ökar en viss tolerans och förståelse för misstag. Men om ovanstående steg stämmer överens med ditt förhållande och dina närmsta ständigt försöker få dig att öppna upp ögonen är det dags att vakna upp till verkligheten och inse att du inte är lycklig i er relation!

Ta stöd från dina vänner och familj – när de sagt att du borde lämna förhållandet har de inte sagt det för att göra dig ledsen utan för att de bryr sig om dig. Prata av dig och ta dig an deras råd. Umgås med de som får dig att må bra och acceptera att du kommer må dåligt ett tag. Här är bästa sättet att komma över sitt ex enligt forskning.

Läs böcker eller lyssna på poddar om personer som varit med om samma sak – du är inte ensam! Även om det kan kännas som att du är den enda som går igenom detta har andra gjort det innan. Låt dig motiveras av andra som tagit sig ur ett destruktivt förhållande och låt dig inspireras av hur mycket bättre de mår idag. Det kommer att vara värt det i slutändan!

Ta professionell hjälp av till exempel psykolog eller KBT. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som inte är känslomässigt involverad, som lyssnar och ger dig den hjälp du behöver för att ändra ditt beteendemönster och osunda tankar. Börja jobba med dig själv och din självkänsla – börja inse hur fantastisk du är och att du förtjänar det bästa!

Läs också: 17 tidiga varningstecken i din relation att ta på allvar redan nu

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!