Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Med de här 8 ingredienserna kan du fixa nyttiga och goda middagar – hela veckan

Här är åtta ingredienser som du alltid bör ha hemma färdiga att kombinera med varandra under veckan för att slippa middagspanik. 

Foto: Unsplash

1. Ugnsrostade grönsaker

Ett superenkelt sätt att få fram massor av smak ur grönsakerna, utan att behöva göra mer än att dela i bitar (som får laga sig själv med olivolja och kryddorpå en plåt i ugnen). Potatis, morötter, palsternacka, lök, paprika, sötpotatis och zucchini är några exempel på ugnsvänliga godsaker. Gör ett stort lass, perfekt att ha på lut i kylen.

2. Zoodles

Med en grönsakssvarv, spiralizer eller mandolin (en potatisskalare funkar också!) kan du fixa dina egna zoodles, det vill säga nudlar av zucchini. Ett gott, grönt och näringsrikt alternativ till vanliga nudlar och pasta. Ha några zucchinis redo i kylen. Enklaste rätten gör du genom att kopiera Gwyneth Paltrows snabba middagsrecept med zoodles.

3. Quinoa

Koka en stor sats av de här näringsrika och proteinfyllda grynen, dela upp i portionsförpackningar och lägg i kylen eller frysen.

Läs mer: 8 supersnabba och nyttiga recept på matlådor

4. Biffar

Både ugnsrostade grönsaker och zoodles smakar utmärkt tillsammans med biffar eller bullar, antingen gjorda av köttfärs eller en vegetarisk variant. Vad sägs om de här rödbetsbiffarna? Att fylla frysen med ett gäng biffar gör att du alltid har färdig middagsmat, bara att tina upp och servera. (Se recept nedan)

Foto: Sara Rönne

Gör såhär:

1 burk mosade kikärtor (tips: mixa sönder dem med mixerstav)

1-2 rivna rödbetor

1 paket mosad fetaost

Drygt 1 dl kokta belugalinser

Om du behöver, tillsätt ett ägg för att göra smeten mer krämig och för bättre hållfasthet när du steker dem.

5. Hemgjord pesto

En riktigt god pesto slår det mesta. Att köpa en färdig burk är visserligen enkelt men att göra den själv ger både mer valmöjligheter och godare smak – det är dessutom väldigt enkelt. Testa Sandra Beijers persiljepesto att ha i pasta, på smörgås, på varma mackor, drizzla över sallad, gör en ristotto etc, you name it. Häll upp i en burk och förvara i kylen.

Du behöver:
1,5 dl valnötter
0,5 dl pinjenötter
2 krukor persilja
3 vitlöksklyftor
salt (en halv tesked ungefär)
1 dl parmesan
1 dl olivolja

Mixa alla ingredienser utom olivoljan. Häll sedan i olivoljan allt eftersom medan du fortsätter mixa.

6. Grekisk eller turkisk yoghurt

Ät en skål till frukost med grov müsli och bär, använd den som bas i dressingar, grytor och såser – och ringla honung över till dessert. Krämig och mättande, tack vare det höga proteininnehållet.

7. Ägg

Ägg är en grym näringskälla, rik på protein, viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler. Att ha ett gäng ägg hemma är en bra idé när middagsinspirationen tryter! Gör en omelett eller testa något av de här recepten (vi säger bara: bakat ägg med tomat och spenat!).

Läs mer: Buddha bowls – 5 recept på nyttiga matlådor för hela veckan

8. Frysta grönsaker och örter

Ladda frysen full med grönsaker, det går alldeles utmärkt att äta frysta ärter, broccoli och spenat istället för färska grönsaker. Ett annat tips är att frysa in örter som du kan använda i dressingar och andra såser. Alla örter funkar (till exempel basilika, dill, mynta och persilja) och för bästa smak mixar du dem till en puré och fryser in i iskuber.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!