Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Bönor är supermaten du ska satsa på just nu – 3 snabba och nyttiga vardagsrecept

Vi är många som satsar lite extra på hälsosamma matvanor – samtidigt som plånboken ekar läskigt tom. Då är bönor det perfekta alternativet i matlådan och på middagsbordet. Här hittar du tre vardagsrätter med de nyttiga, näringsrika och billiga bönorna.

I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.

Foto: Lena Djuphammar
Recept: Bättre hälsa med bönor (Ordalaget, 2018)

Bönor och andra baljväxter är ett utmärkt livsmedel för dig som vill äta näringsrikt, tack vare det höga innehållet av vitaminer, mineraler, kostfibrer och protein. Bönor är prisvärd mat, något vi såklart gillar året om men kanske lite extra så här efter jul och nyår då plånboken har en tendens att eka tom.

I nya boken Bättre hälsa med bönor – Enkla recept för en medveten diet har kostrådgivaren Ann-Cathrine Johnsson samlat enkla och goda recept med bönor som huvudingrediens. Vad sägs om smakrika grytor, biffar och matiga sallader? Perfekta att sno ihop till snabba luncher och middagar. Här nedanför hittar du tre enkla och goda vardagsrecept ur boken – dags att fylla matlådorna!

Läs mer: 6 anledningar varför du ska basera din kost på baljväxter

Bönsallad med edamamebönor och belugalinser KÖP

Bönsallad med edamamebönor och belugalinser

En nyttig och fräsch sallad som passar till det mesta. Perfekt till grillad kyckling,
stekt halloumi eller lax.

Ingredienser (4 personer)
4 dl belugalinser
1 dl skalade edamamebönor
olivolja
2 morötter
2 burkar kidneybönor (à 400 g)
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här
Koka belugalinserna i lättsaltat vatten i 20
minuter. Koka även edamame några minuter
i lättsaltat vatten. Skiva morötterna. Stek snabbt
i olivolja. Blanda bönor, belugalinser och morötter
i en skål. Tillsätt olivolja. Smaka av med salt
och peppar. Toppa med hackad bladpersilja.

KÖP

Nästa bild
Borlottibollar med tomatsås och bönpasta KÖP

Borlottibollar med tomatsås och bönpasta

Borlottibönan är mild och krämig i konsistensen. Den passar därför bra i röror eller biffar. Om bollarna i detta recept inte håller ihop så prova att ta lite mer redning.

Ingredienser (4 personer)

Borlottibollar
¾ dl havregryn
½ dl ströbröd
2 dl grädde
1 msk rödvinsvinäger
1 morot
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar borlottibönor (à 400 g)
2 msk tomatpuré
1 dl cashewnötter
½ dl solrosfrön
1 kruka basilika
salt
svartpeppar

Tomatsås 
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (à 400 g)
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
salt
svartpeppar

Gör så här
Låt havregryn och ströbröd svälla i grädde och rödvinsvinäger. Riv moroten grovt. Finhacka lök och vitlök. Mixa bönor, morot, lök, vitlök, tomatpuré, cashewnötter och solrosfrön till en slät smet. Hacka basilika och rör ner i smeten. Smaka av med salt och peppar. Hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Blanda de krossade tomater, tomatpuré, lök, vitlök, olivolja och balsamicovinäger i en skål. Smaka av med salt och peppar.

TIPS! Servera gärna med bönpasta. På bilden ser du en sojabönspasta.

KÖP

Nästa bild
Indisk Mung Dahl KÖP

Indisk Mung Dahl

Dhal är en klassisk indisk linsgryta, som fungerar lika bra med bönor.

Ingredienser (4 personer)
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
2 msk olivolja
3 tsk mald spiskummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk kanel
2 ½ dl grönsaksbuljong
3 dl kokosmjölk
4 dl torkade mungbönor (blötläggs och förkokas)
½ tsk salt
200 g spenat
ris
ev. naanbröd

Gör så här
Det här receptet innehåller torkade mungbönor som behöver blötläggas 8-12 timmar innan de tillagas. Förkoka dem 30 minuter. Hacka lök och vitlök. Riv ingefäran grovt. Fräs lök, vitlök och ingefära i olivolja i en gryta några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare några minuter. Häll i grönsaksbuljong och kokosmjölk. Rör ner bönorna i grytan. Smaka av med salt. Koka på svag värme under lock ca 20 minuter. Vänd sedan ner spenaten. Serveras med ris och/eller naanbröd.

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!