8 populära och nyttiga recept
Starta det nya året med en rejäl uppgradering i köket med Poké bowls, nyttiga matlådor, ägg, rawfood-efterätter och bovetegröt.
Nedan hittar du våra bästa lunchrecept, middagstips och nyttiga sötsaker.
Smaklig måltid!
Foto: Pinterest & Kristina Sälgvik
Poké bowl
Originalingredienserna är små bitar av rå fisk med olika smaksättningar som serveras i en skål med ljummet ris och tillbehör som avokado, kimchi och nötter – men det går lika bra att köra en vegetarisk variant med till exempel tofu.
Här hittar du vår fullmatade guide till din perfekta poké bowl >>
KÖP
Raw bovetegröt
1. Kvällen innan: blötlägg ca 100g bovete i vatten.
2. Morgonen efter: sila och skölj bovetet ordentligt.
3. Mixa bovete med några jordgubbar, lite kokosmjölk (eller annan mjölk), en halv fryst banan, en nypa vaniljpulver och ett uns salt.
4. I en annan skål: mixa jordgubbar, agave (eller annan sötning) och chiafrön.
Servera så som du önskar: swirlad eller i lager, till exempel.
Toppa med vad du vill; granola, nötter och frön, gojibär, frukt och bär, kokosflarn.
Recept: Sara “Träningsglädje” Rönne
Fotograf: Traningsgladje.metromode.se
Het vegetarisk shakshuka med pocherat ägg
Ingredienser
2 portioner
400 g krossade tomater
4 ekologiska ägg
1 hackad röd paprika
5 hackade körsbärstomater
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk harissa
2 tsk tomatpuré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk honung
salt, peppar
Till servering
matlagningsyoghurt, bröd, färsk koriander eller färsk persilja
Gör så här
Värm kokosolja i en stor stekpanna. Tillsätt hackad vitlök, paprika, tomat och tomatpuré i stekpannan och krydda med harissa, spiskummin, salt och peppar. Stek på medelhög värme i 6-7 minuter tills paprikan blivit mjuk. Häll över de krossade tomaterna och låt puttra med de andra ingredienserna i stekpannan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite honung för att få en rund och härlig smak.
Gör fyra små gropar i såsen, en i taget, med en träslev och kläck ner ett ägg i varje grop. Låt puttra i cirka 8 minuter så att äggvitan stelnat men ägggulan fortfarande är rinnig. Ta av från plattan och servera med färsk koriander, en klick yoghurt och ett gott mjukt bröd eller en bit fröknäcke.
Recept: Anja Forsnor
Jordgubbstårta utan socker, gluten eller mjölk
Den här saftiga, fräscha och supergoda tårtan blev en riktig hit när vi publicerade den i somras! Men den går såklart lika bra att göra andra tider på året också.
KÖPBroccolimix till matlådan
Den här urgoda mixen med broccoli, pinjenötter, ost (ex chevre eller feta) och russin passar perfekt som tillbehör till korv (med hög kötthalt), ugnsbakad lax, falafel eller något annat proteinrikt. Ladda matlådorna!
Lägg allting i en ugnsform. Häll över olivolja, citron, salt och peppar och ställ in i ugnen.
Recept: Edita Renlund
Fotograf: Foodjunkie.metromode.se
Raw food lemon curd pie
Den här ljuvliga citronpajen är enkel att göra och raw (glutenfri, inget vitt socker – du behöver inte ens ugn!).
KÖPFotograf: Kristina Sälgvik
Veganska och glutenfria Kanelbullar
(16-20 små bullar, tid: 1,5h)
Ingredienser
Kardemummadeg
14 g torrjäst eller 50 g färsk jäst för söta degar
4 dl vatten
3 msk psyllium/fiberhusk
2 dl mandelmjöl
3 dl kokosmjöl
1 dl quinoamjöl
1 msk kardemumma
1 tsk salt
3-4 msk kokosolja
Havremjölk för att pensla bullarna
Kanelfyllningen
3 dl färska dadlar (ca 20-25 st)
1,5 msk kanel
5 msk kokosolja
En nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
Gör så här
1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda i psylliumfröskal och låt stå i 10 minuter.
2. Blanda i mjöl och salt och knåda degen noggrant. Tillsätt olja i slutet och arbeta degen med händerna. Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt stå på en varm plats för jäsning i ungefär en timme.
3. Dela degen i 2 bitar och kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock.
4. Blanda ingredienserna till kanelfyllningen i en matberedare eller blender.
5. Bred på kanelkrämen på degen och rulla ihop degen till en rulle. Skär 6-10 cm tjocka bullar.
6. Pensla bullarna med växtbaserad mjölk och strö över puffat quinoa (valfritt).
7. Grädda bullarna på 200°C i ca 8-12 minuter.
8. Låt bullarna svalna innan servering. De kan kännas degiga direkt när man tar ut dem, men de behöver stå och svalna i minst 10-20 minuter före servering.
Recept: HappyHealthBlog.com
KÖPFotograf: HappyHealthBlog.com
Guldmjölk
Gurkmeja är en riktig hälsoboost och blir tillsammans med den varma mjölken den bästa starten eller avslutningen på dagen.
1. Koka upp 1/2 dl torkad eller färsk gurkmeja, 1 msk torkad eller färsk ingefära med 1,5 dl vatten och låt sjuda på svag värme i några minuter tills det bildas en pasta. Rör om då och då.
2. Blanda därefter 1 tsk av pastan med 2 dl mjölk, tex osötad mandelmjölk eller havremjölk, i en kastrull och värm försiktigt på spisen.
3. Rör om och smaka av med kryddor och eventuellt lite sötma från honung. Testa att krydda med kardemumma, vaniljpulver och kanel.
När pastan har svalnat kan du förvara den i en glasburk i kylen, där den håller i ungefär en vecka.
Fotograf: Unsplash