instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept

Av: Metro Mode

Hälsoprofilerna Anja Forsnor, ”Foodjunkie”-Edita, Sara ”Träningsglädje” Rönne och Hanna “Hur bra som helst” Göransson är experter på hälsosamma och goda recept. Här har vi komponerat veckans meny med fem av deras spännande middagstips. En smakrik mix av vego, fishtacos och lyxiga torsdagspannkakor.

 

Måndag: Hannas Pocherade ägg med picklad rödlök och curryzucchini

POCHERAT ÄGG

1 liter vatten

1 msk ättika

1/2 msk salt

Valfritt antal ägg

 DU BEHÖVER

En skål med kallt vatten och isbitar i

En kaffekopp

En tallrik med hushållspapper på

En hålslev

PICKLAD RÖDLÖK & PICKLAD CURRYZUCCHINI

1 liten rödlök

1/4 zucchini, svarvad i spiralizer eller hyvlad i tunna skivor med mandolin, kniv eller oosthyvel

1 dl ättika

1 dl sötströ

3 dl vatten

Curry

SERVERINGSFÖRSLAG

På en skiva lingon – och zucchinibröd

Med blandad sallad, picklad rödlök och picklad curryzucchini

En dressing gjord på olivolja, örtsalt, svartpeppar, citron och honung

SÅ HÄR GÖR DU

1. Börja med att pickla rödlök och zucchini genom att koka upp ättika, vatten och sötströ. Skär sedan lök i skivor eller bitar och lägg den i en glasburk. Häll på hälften av ättikvattnet. Ha sedan i några rejäla puffar curry i det återstående vattnet. Lägg zucchinin i en glasburk och häll på curry – och ättiksvattnet på den. Låt stå och dra medan du gör i ordning äggen.

2. Koka upp vatten, ättika och salt i en kastrull. Sänk sedan värmen något.

3. Knäck ett ägg i kaffekoppen och häll försiktigt ner ägget i kastrullen.

4. Låt det ligga i 1 1/2 minut. Vänd sedan på ägget i kastrullen med hjälp av en hålslev. Låt det ligga ytterligare 1 1/2 minut.

5. Lyft med hjälp av hålsleven upp ägget och doppa det i isvattnet ett stund. Sedan lägger du det på tallriken med hushållspapper så vattnet kan rinna av.

6. Upprepa tills du har gjort så många ägg som du vill ha. Om du har en stor kastrull är det inga problem att göra 2-3 ägg åt gången. Eller säkert fler om du är rutinerad!

7. Servera förslagsvis på lingon – och zucchinibröd med picklad rödlök, picklad curryzucchini, dressing och blandad sallad.

 FRI FRÅN

Den här rätten är glutenfri, raffinerat sockerfri och mejerifri.

 

Lingon – och zucchinibröd.

Yep, ni läste rätt, lingon och zucchini i kombination i bröd är en superhit. Glutenfritt, mejerifritt och världsgott.

INGREDINSER

ger 1 bröd

2 1/2 dl bovetemjöl

2 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

Någon nypa salt

Lite mortlad kummin, kan uteslutas

2 ägg

2 msk olivolja eller smält kokosolja

2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk

Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl

1 dl lingon, frysta eller färska

 

ATT TOPPA MED

Svarta sesamfrön, vita sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon att toppa med

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.

2. Blanda alla torra ingredienser. Ha därefter i äggen, mjölken, zucchinin och lingonen och blanda ordentligt tills du har en tjock jämn smet.

3. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i brödsmeten i formen. Toppa eventuellt med sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon.

4. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är klart när det har en krispig yta och känns stumt när du ”klappar” på det på ovansidan.

5. Låt svalna på galler innan servering.FRI FRÅNBrödet är glutenfritt och mejerifritt. Kan enkelt göras utan ägg genom att använda chiaägg istället. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som blandas till en geléaktig massa motsvarar 1 hönsägg.

 

Tisdag: Anja Forsnors rispasta med vegetarisk korv

Vegetarisk korv, t.ex. sojakorv eller quorn

Champinjoner

Paprika

Kokosolja

Tomatpuré

Havregrädde

Ajvar relish

Sambal olek

Senap

Salt, peppar

Topping: färsk basilika, färskost på havre från Oatly, sesamfrön, solroskärnor

Börja med att tärna korv, svamp och paprika och stek i olja. Tillsätt tomatpuré, sambal olek, havregrädde, ajvar och senap. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med pastan, massa färsk basilika och en klick färskost. Oatly har en variant som heter ”på mackan” som är supergod, både på mackan eller i matlagning.

 

Onsdag: Hannas Pumpasoppa med koriander och jordnötssmör

INGREDIENSER 1-2 portioner

320 g grön eller vit pumpa

Örtsalt

Chiliflingor, efter behag beroende på hur starkt du vill ha det

Olivolja2 dl kokosmjölk1 liten vitlöksklyfta

2 msk limesaft

Rivet skal av 1/2 lime

1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning

1 handfull färsk koriander

1 tsk jordnötssmör

Eventuellt mer salt, jag hade ca 1/2 tsk örtsalt utöver det jag saltade på pumpan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.

2. Skär bort skalet från pumpan, dela den, karva ur kärnorna och skär sedan pumpan i mindre bitar. OBS! Spara kärnorna.

3. Lägg pumpabitarna på en plåt, ringla lite olivolja på, strö över lite chiliflingor och salta med örtsalt. Rosta sedan i mitten av ugnen i 30-40 min eller tills bitarna är genomgräddade.

4. Pilla ur pumpakärnorna ur köttet, skölj av dom med vatten och torka sedan av dom med lite hushållspapper. Rosta i en torr stekpanna på medellåg värme tills dom blivit gyllene.

5. Koka upp 2 dl kokosmjölk och häll sedan den varma vätskan i en mixer tillsammans med pumpabitarna och övriga ingredeinser till soppan. Mixa tills du har en slät soppa. Smaka av. Värm eventuellt på ytterligare i kastrull om du vill ha den varmare.

6. Servera förslagsvis med färsk koriander, lite ringlad kokosmjölk och rostade pumpafrön.

FRI FRÅN: Pumpasoppan är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg. Jordnötssmöret kan uteslutas helt för att göra den nötfri.

 

Torsdag: Foodjunkies Kokosbananpannkakor

Du behöver:

2 st bananer

2 st ägg

2 dl kokosmjölk ( riktig som man använder till matlagning, min stod i kylen därför så hård på bilden högst upp)

 

Mixa allt och stek i kokosfett. Toppa med ex rostade kokosflingor, kokosgrädde, bananer, valnötter och blåbär

 

 

 

 

Fredag: Träningsglädje-Saras Fishtacos med hallon och mango

Gör såhär:

Panera torsk och stekt i en panna. Den spröda texturen bryter av mot det mjuka från mangon och hallonen. Denna rätt känns lite som sommar!

Hallonsalsa med Mango

1 ask hallon (delade på mitten – förutom några få som fungerade som garnityr)

1 mango som jag skar i bitar

1 kruka koriander som jag hackade grovt

1 väldigt liten rödlök som jag hackade grovt

1/2 citron som jag klämde juicen ur

1/2 chili som jag hackade fint

Lite flytande honung

 

Blanda salsan i en skål och låt stå tills vidare. Har du inte hallon så kan du använda jordgubbar istället – det är en klassisk salsaingrediens som garanterat funkar riktigt bra

 

Mer recept: Här hittar du alla tidigare veckomenyer!

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår