instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Nyttiga och goda vardagsrecept

Av: Metro Mode

Vill du få in mer vegetarisk mat i vardagen? Inspireras av fyra vegorecept och fredagsfajitas med lövbiff. Fräscha och heta smaker i en härlig mix. Nyttigt och gott!

 

Annons

Måndag: Foodjunkie-Editas Varma gnocchi med roquefortost och sparris 

Måndag: Foodjunkie-Editas Varma gnocchi med roquefortost och sparris 

Gnocchi kan lätt bli geggigt, så jag gjorde en fräsch kall tomatsallad till.

Stek gnocchin i smör. När nästan klar lägg i lite frömix i pannan med gnocchi, ex solroskärnor, pumpafrön och pinjenötter så de blev lite rostade.

Smula över Roquefortost och några blåbär.

Toppa med sparris och krämig balsamvinäger och servera med tomatsalladen nedan.

Tomatsallad

Skär ner;

tomater

rödlök

färsk basilika

dressing på; olivolja, vitlök, citron, salt, peppar

Ps. Viktigt att steka gnocchin i smör. Då blir den som bäst!

 

Tisdag: Anja Forsnors Heta vegetariska shakshuka med pocherat ägg 

INGREDIENSER:

2 portioner

400 g krossade tomater

4 ekologiska ägg

1 hackad röd paprika

5 hackade körsbärstomater

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk harissa

2 tsk tomatpuré

2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

1 tsk honung

salt, peppar

Till servering:

matlagningsyoghurt, bröd, färsk koriander eller färsk persilja

GÖR SÅ HÄR:

Värm kokosolja i en stor stekpanna. Tillsätt hackad vitlök, paprika, tomat och tomatpuré i stekpannan och krydda med harissa, spiskummin, salt och peppar. Stek på medelhög värme i 6-7 minuter tills paprikan blivit mjuk. Häll över de krossade tomaterna och låt puttra med de andra ingredienserna i stekpannan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite honung för att få en rund och härlig smak.

Gör fyra små gropar i såsen, en i taget, med en träslev och kläck ner ett ägg i varje grop. Låt puttra i cirka 8 minuter så att äggvitan stelnat men ägggulan fortfarande är rinnig. Ta av från plattan och servera med färsk koriander, en klick yoghurt och ett gott mjukt bröd eller en bit fröknäcke.

 

Onsdag: Yoga-Josefines Sommarsallad med tofu, mozzarella och avokado

Blanda ihop salladen med;

Stekt tofu

Mozzarella

Stekta pinjenötter

Maché sallad

Avokado

Gurka

Olivolja

 

Torsdag: PT-Fias Vegetariska böngryta 

Ingredienser

500 gram/1 pkt krossade tomater

2-3 röda linser

1 pkt stora vita bönor

Ca 1 l vatten

Grönsaker som paprika, skivade morötter, lök, svamp, etc

Kryddor som chili, svartpeppar, örtsalt, ekologisk grönsaksbuljong, honung, vitlök

 

Koka upp buljongen med vattnet. Häl ner linserna, morötterna, valfria kryddor, lök,  och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Rör ner bönorna, krossade tomater och resterande grönsaker. Smaka av och addera eventuellt mer krydda eller grönsaker.

Prova dig fram, lägg till eller ta bort sådant som du gillar eller inte gillar. Det här är bara en grund att utgå från.

 

Fredag: Sara Rönnes Steak fajitas
Gör man egna glutenfria wraps behöver man varken knåda eller kavla; det är bara att röra ihop ingredienserna och hälla ut på en plåt. Himla enkelt – därför gör jag ofta egna wraps.

Blanda 1.5 msk bovetemjöl, 1.5 tsk fiberhusk, 1 ägg, drygt 1 dl vatten och lite salt. Smeten är lös i början men tjocknar till när det får stå och dra i ca tio minuter. Häll ut till två wraps på bakplåtspapper och sätt in i ugnen i drygt 5 minuter på 225 graders värme.

 

Stekte strimlad lövbiff, paprika och lök i en panna.

Köttet hade jag marinerat i lime, olivolja och chili. Egentligen skulle jag velat ha annat kött än lövbiff (helst flank steak) men det fick funka denna gång. Gott var det i alla fall!

 

Läs också: Här hittar du fler nyttiga veckomenyer >>

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår