Hälsa

Minska din stress med växelandning (en minut räcker)!

Söker du ett sätt att stressa ner, minska oro i kroppen och boosta din energi? Då ska du testa den här enkla och välgörande andningstekniken! En minut räcker för att få effekt. 

Foto: Unsplash

Växelandning (eller Nadi Shodhana som tekniken heter på sanskrit) är en form av pranyama, det vill säga en yogisk andningsövning. Nadi betyder “kanal” eller “flöde” och shodhana betyder “rening”. Den växelvisa andningen in och ut genom varannan näsborre hjälper till att rensa sinnet och att lugna nervsystemet. Vår tidigare yogabloggare Josefine Bengtsson beskriver övningen som “ett helt magiskt sätt att få fokus” och skriver i sin blogg att den sägs skapa bättre kommunikation mellan hjärnhalvorna.

Du kan använda Nadi shodhana som en del av en längre meditationspraktik. Sätt dig tillrätta (med korslagda ben på golvet eller på en stol), slut ögonen och börja med att hitta ett djupt och medvetet andetag. Gå därefter över till växelandning under några minuter och avsluta med att återigen andas i din “vanliga” meditation. Uppmärksamma hur kroppen känns efter andningsövningen.

Men växelandningen behöver inte stanna där! Du kan ta med den som ett kraftfullt verktyg under hela dagen. Är du på väg till ett viktigt möte? Lås in dig på toaletten i några minuter och låt andningen hjälpa dig att stressa ner och hitta fokus. Här nedanför går vi igenom hur du genomför tekniken.

Foto: Josefinesyoga/Metro Mode

Växelandning (Nadi Shodhana) – så gör du!

Använd handen du skriver med. Placera pek- och långfingret mellan ögonbrynen och ha ringfingret och tummen fria till att växelvis stänga näsborrarna. Om du använder vänster hand, stäng den högra näsborren med ringfingret och andas in genom vänster näsborre. Håll andan, stäng vänster näsborre med tummen, öppna höger näsborre och andas ut. Andas in igen genom höger näsborre, håll andan, stäng höger näsborre och öppna vänster näsborre. Andas ut. Upprepa så många rundor du vill, en till några minuter räcker.

Nyfiken på meditation? Här kan du läsa mer om hur du hittar lugnet i din egen kropp.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!