instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Monki uppmärksammar dysmorfofobi – men vad är det egentligen?

Av: Metro Mode

Den här månaden driver klädmärket Monki, tillsammans med BDD foundation, en kampanj för att uppmärksamma dysmorfofobi. Men vad är egentligen dysmorfofobi?

Monki och BDD-stiftelsen kommer i november verka för att försöka ändra lagstiftningen kring bilder på nätet. Målet är att EU-parlamentet ska anta en lagstiftning som gör det obligatoriskt att vara transparent med hur bilder har manipulerats i kommersiellt syfte.

“Kan påverka vår kroppsuppfattning”

“En viktig del av BDD-stiftelsens jobb är att påminna folk att inte jämföra sig med andra”, säger Kitty Wallace som är verksamhetschef på BDD foundation (BDD står för body dysmorphic disorder, dysmorfofobi på svenska).

“Ändrade bilder kan påverka vår kroppsuppfattning, trigga missnöje över ens kropp och förvärra BDD-symtom”, menar Wallace.

Vad är dysmorfofobi?

Vad är då BDD? Enligt Vårdguiden är dysmorfofobi en psykiatrisk diagnos som har mycket gemensamt med OCD, alltså tvångssyndrom. Dysmorfofobi kallas även för upplevd fulhet och innebär att man upplever att ens utseende är förvrängt eller konstigt.

Personer som lider av dysmorfofobi kan känna skam och ångest över sitt utseende, vilket i sin tur kan leda till att man undviker andra människor. Här är några tecken att vara uppmärksam på:

Hur behandlar man dysmorfofobi?

Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet lider av dysmorfofobi så ska du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Behandling består av KBT, alltså kognitiv beteendeterapi, samt behandling med läkemedel.

Läs även:

Lider du av höstdepression? Här är 7 tecken.

9 saker du kan göra för att må bättre – experternas bästa tips mot psykisk ohälsa.

Hon visar hur du klär dig som kändisarna – och att kroppstyp är irrelevant.

Källa: Vårdguiden

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår