Hälsa

Periodisk fasta ökar risken att dö i hjärtsjukdom, antyder studie

En ny studie visar att en viss typ av halvfasta kan kopplas till en ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom – ett resultat som förvånar forskare.

Foto: Shutterstock

Periodisk fasta och dess påstådda fördelar är sedan länge ett hett omdiskuterat ämne i hälsokretsar. Nu har forskare kommit fram till att den så kallade 16:8-metoden – att endast äta under 8 av dygnets timmar och fasta under resterande 16 – kan få allvarliga konsekvenser.

Förvånades över resultaten

Enligt People visar studien – där man har analyserat 20 000 amerikaner – att “personer som begränsade sitt ätande till mindre än 8 timmar per dag, som en del av den tidsbegränsade matplanen periodisk fasta, var mer benägna att dö i hjärt-kärsjukdom jämfört med de som åt under 12-16 timmar per dag”.

Resultaten kom som en överraskning för forskarna:

“Vi blev förvånade när vi upptäckte att personer som följde en 8 timmars tidsbegränsad matplan löpte en större risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar”, säger Victor Wenze Zhongsom, som är en av studiens författare samt professor och ordförande för avdelningen för epidemiologi och biostatistik vid Shanghai Jiao Tong University School of Medicine i Shanghai, Kina.

“Även om den här typen av diet var varit populär tack vare sina potentiella kortsiktiga fördelar visar vår forskning tydligt att, jämfört med ett typiskt [ät-fönster] på 12-16 timmar per dag, var ett kortare sådant inte förknippat med att leva längre”, tillägger han.

Än så länge har studien inte publicerats i sin helhet, och vissa experter har påpekat att det inte går att dra slutsatser gällande den typ av periodisk fasta som avses innan information som exempelvis deltagarnas kost avslöjats.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!