Hälsa

Psykologens knep vid panikattacker: ät surt godis

Kan godis hjälpa mot panikattacker? Det låter kanske som ett aprilskämt men faktum är att många – inklusive experter på området – menar att metoden är riktigt effektiv.

Foto: Shutterstock

En panikattack är resultatet av ångest som kommer plötsligt. Enligt Vårdguiden kan den drabbade känna att den håller på att svimma, tappa kontrollen eller till och med dö. Reaktionen går över av sig själv, oftast inom några minuter.

Det finns några saker man kan göra om man känner att man håller på att få en panikattack. Att försöka andas lugnt, påminna sig själv om att panikångest inte är farligt, och fokusera på det som händer runt omkring en är några av de tips som Vårdguiden ger.

Men det finns också mer okonventionella metoder för att lindra besvären – därav en som fått stor spridning online.

Avbryter spiralen av rädsla – med godis

Psykologen Katelyn Baker har själv lidit av panikattacker sedan hon var i fyraårsåldern. Hon berättar för Glamour att terapi, medicinering och stöd från nära och kära har gjort att attackerna blivit färre och färre. Idag drabbas hon av dem ett fåtal gånger om året, vilket hon säger är “en enorm skillnad”.

När panikattackerna väl kommer har Baker ytterligare ett knep för att hantera dem:

“Tugga på en sur godisbit”, säger hon. “Paniksymtomen saktar i regel ner när dina smaklökar bearbetar chocken från det sura.”

Enligt Baker fungerar det enkla knepet eftersom den intensiva känslan på tungan avbryter spiralen av rädsla och ångest – uppmärksamheten flyttas helt enkelt någon annanstans.

“Inget har slitit mig ur en panikattack snabbare”

Baker är knappast den första att prova surt godis mot ångest. För några månader sedan blev en video viral på TikTok då en användare berättade att hennes terapeut hade tipsat henne om att äta Warheads (en typ av surt godis) när hon kände att hon höll på att drabbas av en panikattack:

“När jag säger att jag aldrig har stött på något som har slitit mig ur en panikattack snabbare så menar jag det”, säger kvinnan i videon.

Hon fick snart medhåll i kommentarsfältet, där många användare vittnade om att tipset är fungerar – och att citron har en liknande effekt.

Spana in klippet nedan!

Lider du av ångest? Läs om symtom, behandling och mer på Vårdguidens hemsida.

@taylor.talking Oof #anxiety #mentalhealth #mentalhealthmatters ♬ original sound – TalkingTaylor

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!