Hälsa

PT-Fia om Instagramstjärnan Essena O´Neills raderade konton: “Jag hoppas detta kan bli en ögonöppnare”

Sofia Sjöström
Den australiensiska Instagram-stjärnan Essena O´Neill, 18, har under de senaste dagarna skapat stora rubriker över hela världen. Anledningen? Alla bilder hon delat med sina 500 000 följare på Instagram och 250 000 följare på Youtube har varit arrangerade, enligt henne själv. Metros hälsoexpert Sofia “PT-Fia” Sjöström hoppas att detta kan bli en ögonöppnare.
 
I en video berättar Essena O´Neill gråtandes för sina följare hur det är att vara tjejen som utåt sett “har allt”. Hon har avsatt flera timmar varje dag för att ta bilder på sig själv som sedan redigerats i datorn – allt för att få sitt liv att framstå som “perfekt”. Nu har Essena O´Neill tagit bort sina konton och uppmanar andra att våga stå emot pressen som sociala medier kan ge idag.
 
Essena
 
Metros hälsoexpert Sofia “PT-Fia” Sjöström tycker Essena O´Neills val att släppa fasaden är både intressant och viktig.
– Jag är övertygad om att vi behöver det här. Mer verklighet och mindre fasad. Det är förhoppningsvis en ögonöppnare för oss alla. Bloggare såväl som den yngre målgruppen behöver påminnas om att det finns en verklighet bakom alla konton.
 
Hur vanligt tror du att det här problemet är?
– Vanligare än vi vill inse. Jag får dagligen mail och kommentarer från unga tjejer och kvinnor som på ett eller annat sätt mår dåligt. Som känner sig stressade eller lider av otillräcklighetsskänslor. Prestationskraven var höga förr men nu de har fullkomligt exploderat med sociala medier. Jag tror att vi behöver påminna oss om att sociala medier är resultatet av att bygga varumärken och visa upp sitt bästa jag, både som företagare och privatperson.
 
Kan vi förvänta oss en vändande trend nu efter detta?
– Kanske. Förhoppningsvis kan vi få ett större perspektiv och våga prata mer om hur det faktiskt påverkar oss. Jag är väldigt glad över att det här kom nu då jag lanserade min podcast i söndags som just handlar om detta. Den heter Ofiltrerat och är en serie där jag möter olika bloggare för att prata om deras verklighet, vilka ansvar som kommer, hur vardagen faktiskt ser ut, vad de väljer att dela med sig av och inte och liknande.
 
Du har själv varit öppen med din utbrändhet i dina sociala kanaler, vad fick du för respons?
– Det har vart en helt otrolig värme och kärlek. Människor har skrivit om sina egna berättelser, skickat handskrivna brev, skrivit otaliga ord som gjort mig berörd, varm, hoppfull och tröstat. När jag tänker på det är det helt overkligt och har hjälpt så enormt mycket. Jag var livrädd för att aldrig mer få ett enda jobbuppdrag, istället blev jag mer attraktiv än någonsin och har fått hundra gånger mer jobb, samarbeten och efterfrågan efteråt. Det glädjer mig för att det finns hopp även för oss som går igenom utbrändhet och tror att vi är värdelösa. Vi behöver uppmuntran för att våga dela med oss av kriser och det mänskliga. Jag är oerhört tacksam för mina läsare.
 
Slutligen, hur öppen tycker du att man ska vara?
– Det är självklart ett fritt val och ingen kan tvingas till att dela med sig av hela livet. Sedan jag kan tycka att det kommer ett visst ansvar med många följare. Men det räcker med att vara omsorgsfull med vad en väljer att publicera. Det behöver inte vara svårare än så. Som bloggare speglar ju varje bild och inlägg ditt varumärke så vi behöver fundera på vad vi vill förmedla, hur det påverkar vårt varumärke och i förlängningen våra samarbetspartners och uppdrag.
 
Läs även:
PT-Fia:”Sluta göra hälsa till ett straff!”
PT-Fia lyfter vår tids viktigaste ämne – psykisk ohälsa
PT-Fias hälsohack: Vad är egentligen en sund mathållning?
 
Av: Elina Malm

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!