Hälsa

PT-Fias hälsohack: Nej, du måste inte äta glutenfritt

hälsohacks PT-Fia

Glutenfritt, vad gör det egentligen för oss? Att det är trendigt att äta glutenfritt går knappast att missa. Plötsligt avbryts var och varannan fika för att någon inte äter vetemjöl. Men är det verkligen så att halva befolkningen plötsligt drabbats av celiaki (glutenintolernas)?

Troligen inte. Som med alla trender inom kosten så följs de av ett gäng nyfrälsta som radikalt ändrat sitt ätande och hittat en ny väg. Många upplever kanske att de slipper symtom, får en lugnare mage eller friskare hy.

Att äta glutenfritt är inte lösningen för alla. Att äta gluten (vete) är inte giftigt eller farligt. Däremot så verkar det som att många mår bra av att äta mer varierat och prova sig fram med andra typer av mjöler eller i en del fall dra ner på sin konsumtion av gluten. För är det något vi vet så är det att ingen mår bra av att överkonsumera något livsmedel och idag är det lätt att vi får i oss (för?) mycket mjölprodukter i form av pasta, smörgåsar, kakor, färdigmat, såser och liknande.

Forskningsvärlden är ännu inte överens huruvida vi bör äta gluten, undvika det eller äta det måttligt. Alltså kan det vara bra att inte låta sig skrämmas till att aldrig mer äta gluten bara för att många säger det utan att utgå från sin egen kropp och sitt mående.

Välj istället dina tillfällen där du njuter av en nybakad croissant och se det som ren inspiration att få prova marknadens nya utbud av goda mjöler på nötter, quinoa och fröer. Inspireras av att baka med annat än vetemjöl och prova dig fram för att hitta det du faktiskt mår bra av.

Då skapar du din balans och får på ett sätt faktiskt både äta kakan och behålla den.

Av: Sofia Sjöström

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!