Hälsa

Sofia PT-Fia Ståhls hälsohacks: Därför ska du inte träna samma spinningpass i 15 år


”PT-Fia” påminner om vikten av att uppdatera vår hälsa och kraven på den för att må bra.

Foto: REX

Jag pratar ofta om det här med hur vi bäst kan försöka bygga en hälsosam livsstil. Det är ett ämne som aldrig tar slut eftersom det inte finns ett facit som fungerar för alla. Så låt mig prata om detta en stund till.

En hälsosam livsstil, det är ju det som många av oss eftersträvar. Vi vill ha en hälsa som utvecklas framåt och som stärker koppen med ny styrka. Vi vill ha en vardag som ger oss balans, energi och allt det där härliga som vi behöver för att vara pigga genom livet. Att bygga en hälsosam livsstil får gärna ta lagom mycket tid, kännas roligt, utmanande och samtidigt inte bli för mastigt. Vi vill träna för att må bra och krydda med en prestationsutmaning ibland. Vi vill ha en hälsa som förgyller och berikar. Som står frisk och stadig i vardagen. Som orkar bära barn, lyfta livsproblem och ger oss tålamod. Riktig och genuin hälsa.

Vi behöver allt det där, såklart. Men vi behöver också påminna oss om att livet är i ständig förändring.Vi behöver vara medvetna om att vi utvecklas i takt med att dagarna går och därför är det så viktigt att våra rutiner, träningsrutiner och matlådor hänger med på den resan. Vi kan inte träna samma spinningpass i femton år eller alltid äta samma kaloriantal som den senaste dieten bestämde. Vår hälsa behöver lika mycket utveckling och reflektion som allt annat. Många av oss blir kvar i det där att ”men jag har ju alltid tränat såhär, orkat såhär mycket eller ätit såhär och såhär” och blir besvikna när vi inte längre kan det.

Istället för att hitta nya lösningar och sätt att trivas blir vi besvikna av att livet kräver annorlunda. Vi kan inte tvinga oss att morgonträna om vi har barn att lämna på dagis, vi kan inte tvinga oss att äta minimalt om kroppen kräver mer energi och vi kan inte tvinga oss att springa varje dag ”som vi alltid gjort” om knäna protesterar. Vi behöver uppdatera vår hälsa och kraven på den för att må bra.

Text: Sofia PT-Fia Ståhl

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!