Hälsa

Sofia PT-Fia Ståhl: Sluta göra hälsa till ett straff!

Brukar du fastna i strävan efter att bli perfekt och världens mest hälsosamma människa? PT-Fia uppmanar oss att sluta med detta och starta med en snäll utgångspunkt. Att bli hälsosammare bör inte vara ett straff.

Foto: REX

Vi alla vet hur lätt det är att hamna fel när man vill göra en förändring i sin hälsa. Med fel menar jag den här jakten på att bli en ”perfekt” människa. Man vill träna flera gånger varje vecka, äta rätt, äta nyttigt, äta lagom mycket, bli snyggare, ändra sin kropp, få bättre självförtroende, bli en friluftsmänniska och vara så hälsosam som det bara går.

Allt det här har en god tanke och gör massor med gott, men det behövs vara på en snäll nivå så det inte ballar ur. Här är några ord på vägen som fungerar till både dig som vill bli hälsosammare, den som har tio nyårslöften eller den som vill styra om halva hälsan.

Skriv ner saker du vill förbättra och var realistisk. Dra ner på stränga ord eller strikta planer. Oavsett om du vill äta mer hälsosamt eller styra upp arbetstiderna så skapar du bättre förutsättningar om du gör det med omtanke istället för pisk. 

Gör inte allt på en gång. Vi mår inte bättre av att göra mer, vi blir bättre av att bli effektivare. Samla inte på dig mängder med saker som ska ordnas, ändras och grejas. Var sparsam och välj ut ett par saker i taget. Det är bättre att välja två saker som du verkligen gör än att försöka vända hela livet på två veckor och sedan ramla tillbaka i gamla vanor. 

Prioritera. Är det viktigt att du gör precis allt just nu eller kan du sprida ut det? Veckorna är ofta så fullbokade med allt ändå så gör smarta planeringar där det som måste göras är först och resten är en ren bonus. 

Utgångspunkten bör alltid vara snälla ord som ”Vill” och ”Kan”. Alltså, skippa alla måsten och löften som innehåller självhat, destruktiva ord, strikta scheman, förbud och ”måsten”. Vi har provat det förut och det fungerar sällan. Motivera dig med snälla ord och gör val som gör att du mår bättre, inte sämre. 

Lägg till hälsa istället för att ta bort. Istället för att sluta med allt roligt och gott och bara ägna dig åt förbud bör du börja lägga till hälsosammare val och nyttiga vanor. Då ger du dig själv möjligheten att må lite bättre hela tiden.

Text: Sofia ”PT-Fia” Ståhl

Läs även: PT-Fia lyfter vår tids viktigaste ämne – psykisk ohälsa

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!