Hälsa

PT:n svarar: “Hur ska jag träna för att få starka och tonade armar och axlar?”

I ”PT:n svarar” hjälper vi på Metro Mode dig att reda ut olika träningsbegrepp och att ge enkla tips och råd som förenklar och effektiviserar din träning. Här berättar Metro Modes hälsoredaktör och personliga tränare Jenny om hur du ska lägga upp din träning för att bli stark i överkroppen och få välformade arm- och axelmuskler. 

Foto: Camera Press/Oly Barnsley

Hur får jag slankare muskler – utan att bli svagare?

“Jag tränar en del på gym och mina armar blir bara större och större ju mer jag tränar. Problemet är bara att jag inte vill att de ska bli större, jag vill att de ska bli slankare – men jag vill inte bli svagare på kuppen (snarare starkare!). Det är som att jag har underhudsfett som inte äts upp av musklerna! Hur ska jag göra?” – Lina

Tränarens svar: 

Hej Lina! Toppen att du vill vara stark, det är så vanligt att tjejer bara vill bli slankare och inte bryr sig så mycket om styrkan (här skriver vi mer om varför tung styrketräning är så bra!). Muskler är inte bara bra för kroppen – det är snyggt, och för att musklerna ska bli framträdande och ge armarna ett ”tonat” intryck behöver du först och främst styrketräna armarnas fram- (biceps) och baksidor (triceps) samt axlarna. Sikta på övningar med tungt motstånd så att du med nöd och näppe orkar cirka 8-12 repetitioner. Gör 3-4 set av varje övning. Bland våra träningsklipp kan du hitta bra övningar!

Styrketräningen stimulerar muskeltillväxten men ökar även kroppens förbränning. Om du dessutom gör så kallade kombinationsövningar, det kan vara benböj med biceps curl, engageras mer muskelmassa och det ger i sin tur ännu högre förbränning. Kroppens fett- och muskelceller är dock två olika vävnadstyper. Så även om du styrketränar och bygger en lite större och starkare muskel kommer armen inte att se mer tonad ut om du inte också förbränner en del av underhudsfettet. Som jag precis nämnde ökar kroppens förbränning med styrketräning, men du kan också komplettera med någon form av konditionsträning där hela kroppen aktiveras och hjärtat får jobba lite hårdare. Avsluta till exempel styrkepasset med ett gäng löp- eller roddintervaller.

Sist men definitivt inte minst så spelar kosten en viktig roll för resultaten. För att bli av med fett på kroppen måste du göra av med mer energi än vad du äter, men du kan samtidigt inte ligga för lågt i energiintag om kroppen ska kunna fungera normalt och bygga muskler. Sikta på att äta och dricka vatten regelbundet och att välja rena råvaror där du har koll på ingredienserna.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!