Så här gör du godaste grönkålschipsen
Istället för att äta chips eller godis som lördagsmys tipsar vi om supergoda och nyttiga grönkålschips. Superenkelt att göra och otroligt gott!
Testa våra två ljuvliga recept nedan på grönkålschips i ugn!
Grönkålschips
Du behöver:
100g grönkål
1-2 dl olja
salt
Gör så här:
Dela grönkålen till lagom stora kvistar. Skölj dem och klappa dem torra. Är de blöta kommer det att sprätta i ugnen.
Häll upp rapsoljan i en ugnsform – ta en ugnsform som inte är för stor (jag brukar använda en mellanstor form med non stick som är precis lagom för mängden grönkål). Ha ner grönkålen och vänd runt dem i oljan.
Värm ugnen till 150°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn. Ställ in formen i 8-10 minuter. Vänd runt chipsen efter halva tiden, gärna med en stekpincett så känner du lättare om de är sladdriga eller börjar torka till. Alla ugnar är olika så bevaka att de inte börjar bli gulbruna – då börjar de bli brända. Grönkålen ska bara bli mörkt grön och hårdna till.
Lyft ur grönkålschipsen med en stekpincett eller hålslev. Låt rinna av på papper och dra sedan över ett varv med salt.
Foto & Recept: Landleys kök.
Grönkålschips med curry
Du behöver:
Grönkål alt. svartkål
Olivolja eller smält kokosolja
Örtsalt
Cayennepeppar
Curry
Citronsaft
Några nypor kokossocker eller några droppar agave sirap, alt. annan valfri sötning
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C.
Riv av bladen från den grövre mittvenen av grönkålen. Dela bladen i mindre bitar. Försök få dom i så lika storlek som möjligt så är blir dom jämnt färdiga.
Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
Krydda bladen med valfria kryddor, t.ex dom jag nämnt ovan. Massera sedan in kryddor, citronsaft, kokossocker/agave sirap och oljan i grönkålsbladen.
Sprid ut dem på plåten så att de har lite luft runt om sig.
Ett tips är att inte fylla plåten med för många grönkålsblad, veckla gärna ut dom så att dom ligger helt platta på plåten, då blir dom lättare krispiga och tar ungefär lika lång tid på sig. Grädda sedan i mitten av ugnen i 5-10 min beroende på hur stora du gjort dem.
Öppna och kolla då och då om de är krispiga.
Gör du väldigt stora chips kan du behöva vända på dem efter några minuter för att de ska bli riktigt krispiga.
Fotograf: Unsplash